Region

Nova varijanta COVID-a stigla u Sloveniju. Znate li koji su simptomi arcturusa?

Najnoviji podaci slovenskog Nacionalnog zdravstvenog laboratorija pokazuju da su među uzorcima pozitivnima na koronavirus, koji su sekvencirani između 24. marta i 7. aprila, potvrdili i novu podvarijantu omikrona XBB.1.16., odnosno, arcturusa.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Nova podvarijanta donosi i nove simptome poput svrbeža, konjunktivitisa i visoke temperature, ali dosad nisu zabilježene ozbiljnije komplikacije.Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na ovu varijantu koronavirusa. Stručnjaci kažu da ima veću stopu prenosivosti od prethodnih sojeva, ali se ne čini opasnijom.

Matthew Binnicker, direktor kliničkog virusološkog laboratorija u klinici Mayo, rekao je kako ta vrsta omikrona uzrokuje sve veći broj slučajeva u određenim dijelovima svijeta, uključujući Indiju.

Nagli porast zbog spomenute podvarijante zabilježen je i u SAD, Kanadi, Singapuru, Australiji te Japanu. Pronađen je i u Danskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Italiji.

XBB.1.16., odnosno arcturus stvara dosta problema u Indiji gdje zadnjih sedmica broj aktivnih slučajeva stalno raste.

U nekim dijelovima zemlje ponovo je uvedeno obavezno nošenje maski, a tamošnji ministar zdravstva pozvao je na masovnije testiranje i preventivne mjere u bolnicama,piše Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh