Region

Milo Đukanović: Srbija pokušava da diriguje Crnoj Gori, BiH, Kosovu i Makedoniji

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Crne Gore (DPS) Milo Đukanović poručio je sinoć da je Crna Gora “prijatelj pristojnoj, građanskoj Srbiji i ljuti neprijatelj velikosrpkom nacionalizmu“.

Milo Đukanović - Fokus

Aktuelni crnogorski predsjednik je u direktnom TV sučeljavanju sa kandidatom Demokratskog fronta (DF) Andrijom Mandićem, uoči izbora 19. marta, kazao da se region „suočava sa agresijom velikosrpskog nacionalizma“.

Đukanović odbacio optužbe

Ocijenio je da je lider Fronta promoter te politike u Crnoj Gori, prenosi Danas.rs.

S druge strane, lider DF-a je optužio Đukanovića za „antisrpstvo i mržnju“ prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

Mandić je kazao da je Đukanović Srbiju proglasio neprijateljem Crne Gore. Tvrdi da je podijelio Crnu Goru „u okviru pravoslavnog bića“. Kaže da je to “opasno jer danas ta linija ide kroz porodicu”.

„Srbija nas ne doživljava kao svog neprijatelja. Ne znam zašto ste se vi opredijelili za varijantu da Srbiju proglasite neprijateljem Crne Gore.

To nije pametno i nije dobro. Mi nikada nikakvih nesporazuma nismo imali sa Srbijom“, kazao je Mandić.

Đukanović je odbacio Mandićeve optužbe. Ocijenio je da Srbija “pokušava da uredi život ne samo Crnoj Gori, nego BiH, Kosovu i Makedoniji“.

Vjeruje u multietničku demokratiju

„Ja sam neko ko zajedno s još jednim brojem ljudi snažno vjeruje u multietničku demokratiju u regionu. Naspram toga postoje politike velikodržavnih nacionalizama koje vjeruju da treba promijeniti granice i homogenizovati stanovištvo svake od država u nacionalnom i vjerskom smislu“, rekao je Đukanović.

Dodao je da zbog toga „ideolozi Velike Srbije misle da treba da upravljaju životom Srba izvan Srbije“.

„To je on što ste vi pozdravili na kongresu Putinove partije kada je govorio da je zadovoljan što ima vojsku koja može da pomogne Srbima izvan granica Srbije“, stav je Đukanovića.

Po njegovim riječima, ko god pokušava da kontroliše život svojih sunarodnika u drugim državama, ruši suverenost tih država i ugrožava odnose u regionu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh