Region

Lajčak: Prioritet da se obje strane slože oko prijedloga EU

Specijalni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je Briselski sporazum ratifikovao kosovski parlament “čime je za Kosovo postao međunarodno pravna obveza”.

Miroslav Lajčak - Twitter

“Razumijemo da je ovo pitanje osjetljivo za Vladu Kosova, ali obaveze moraju biti ispunjene”, rekao je Lajčak, odgovarajući na pitanje zašto još nije formirana Zajednica srpskih općina, prenosi Beta.

Kako je naveo, “stav EU i SAD, i drugih međunarodnih partnera, jeste da je svako dalje odlaganje neprihvatljivo”.

On je rekao da EU trenutno radi na dva kolosijeka kako bi dijalog Beograda i Prištine krenuo naprijed.

“Prvo, prioritet je da se obje strane slože oko prijedloga EU za normalizaciju odnosa. Drugo, mi paralelno nastavljamo da radimo na osiguranju pune i trenutne implementacije svih elemenata onog što je do sada dogovoreno u dijalogu koji ostaju važeći, i obavezujući su za obje strane”, rekao je Lajčak, piše Beta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh