Politika

Demokratska stranka nema plan B ukoliko Biden odluči da zaustavi kampanju za reizbor

Demokratska stranka nema plan B ako bi predsjednik Joe Biden iz bilo kog razloga odlučio da zaustavi kampanju za reizbor 2024, a iznenadna potreba da ga se zamijeni kao stranačkog predstavnika izazvala bi zbrkanu unutarstranačku bitku.

Joe Biden - AFP

Uprkos slabom rejtingu u anketama i propitiivanjima, uključujući neke demokrate, o njegovim godinama, Biden se drži svog plana da se kandiduje za drugi mandat nakon što je očistio teren od ozbiljnih demokratskih stranačkih izazivača kada je u aprilu objavio da se ponovo kandiduje.

Čak i kada bi sada uskočilo više demokratskih kandidata, put naprijed bi bio nejasan jer su rokovi za ulazak na stranačke izbore u ključnim državama kao što su Nevada, Južna Karolina i Džordžija već prošli.

Bidenovi lojalisti, pozivajući se na njegov dosadašnji boravak na vlasti, tvrde da stranci nije potreban rezervni plan da porazi vjerovatnog republikanskog kandidata Donalda Trumpa, koga je Biden pobijedio na izborima 2020. godine.

Među mogućim scenarijima da predsjednik (81) ipak odustane – demokrate bi mogle izabrati drugog kandidata idućeg augusta na svojoj konvenciji, ili čak kasnije, u skladu sa stranačkim pravilima.

Reuters je razgovarao s brojnim sadašnjim i bivšim zvaničnicima koji, iako jasno tvrde kako žele da Biden uspije, priznaju da bi se stranka mogla suočiti s preokretom ako se najstariji predsjednik u američkoj istoriji suoči sa zdravstvenim problemom ili odstupi iz drugih razloga tokom takmičenja za Bijelu kuću.

Bidenova potpredsjednica, Kamala Harris, koja ima vlastitih problema s popularnošću, ne bi ga automatski zamijenila kao glavnog kandidata ako se povuče; imala bi koristi od infrastrukture njihove zajedničke kampanje ako bi se kandidovala za predsjednika u njegovom odsustvu, ali bi i druge demokrate vjerovatno uskočile u utrku.

– Ne postoji plan B. Ukoliko se on iznenada ne bi kandidirao, kandidirali bi se svi koje poznajete. Potpredsjednica nikoga ne plaši – kazao je visoki demokrata za Reuters.

Ako bi Biden odustao dok su demokratski predizbori u toku, drugi kandidati mogli bi se uključiti u utrku, ovisno o zahtjevima države za prijavu.

Obično su potrebni mjeseci da se uspostavi predsjednička kampanja i prikupi novac za njeno pokretanje, a rokovi za ulazak na glasanje u dotičnim državama uključujući Kaliforniju, Ilinois i Mičigen približavaju se u narednim sedmicama.

Demokratski zvaničnici ujedinjeni su iza predsjednika, uprkos određenoj strepnji, kažu oni; inače bi veliki takmičari već ušli u trku.

– Joe Biden će biti demokratski kandidat i on će pobijediti ekstremistu MAGA koga republikanci predlože – kazao je portparol Bidenove kampanje Daniel Wessel, misleći na parolu bivšeg predsjednika Trumpa “Učinimo Ameriku ponovo velikom”.

Trump (77), koji je favorit za republikansku nominaciju, također se suočava sa zabrinutošću zbog svojih godina i niza optužbi, uključujući pogrešno rukovanje povjerljivim dokumentima i miješanje u izbore 2020, koje je izgubio od Bidena. On negira krivicu.

Više kandidata izaziva Trumpa u republikanskoj izbornoj utrci, dajući stranci ugrađene alternative u malo vjerovatnom slučaju da Trump odustane.

Na žalost Bijele kuće, Bidenova starost postala je odlučujući dio kampanje 2024.

David Axelrod, glavni savjetnik Bijele kuće za vrijeme predsjedanja Baracka Obame, rekao je da Biden treba da odluči da li je pametno da se ponovo kandiduje, nakon što su novembarske ankete pokazale da on zaostaje u ključnim državama iza Trumpa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh