Politika

Raskol u State Departmentu zbog Izraela, Blinken se morao obratiti zvaničnicima

CNN javlja da je stotine zvaničnika američke Agencije za međunarodni razvoj potpisalo otvoreno pismo u kojem pozivaju na prekid vatre u Gazi.

Američki državni sekretar Antony Blinken potvrdio je raskol unutar State Departmenta zbog načina na koji se administracija Joea Bidena odnosi prema ratu u Izraelu.

CNN javlja da je stotine zvaničnika američke Agencije za međunarodni razvoj potpisalo otvoreno pismo u kojem pozivaju na prekid vatre u Gazi.

Prošlog je mjeseca, napominjemo, visoki zvaničnik State Departenta podnio ostavku zbog odnosa američke administracije prema razu između Izraela i Hamasa.

“Znam da mnogi od vas pate zbog tekuće krize i da ona donosi ličnu bol”, napisao je Blinken u emailu u koji je uvid imao CNN.

“Bijes koji dolazi kada vidite na dnevoj bazi slike beba, djece, starijih ljudi, žena i drugih civila koji ispaštaju u ovoj krizi je strašan. Osjećam se isto kao i vi”, napisao je Blinken.

On je dodao i da “neki ljudi u State Departmentu se možda ne slažu sa našim načinom kako pristupamo ovoj krizi i vjeruju da možemo bolje”.

State Department je objavio da je organizovan forum u Washingtonu, gdje će zvaničnici moći iznijeti svoje mišljenje o ratu u Izraelu i američkom odnosu prema Bliskom istoku generalno.

U svom emailu Blinken je istakao kako “se aktivno radi da se postigne cilj, a to je da se ovaj užasni konflikt završi što je prije moguće, istovremeno poštujući naš stav da stojimo uz Izrael i njegovo pravo na odbranu, ali poštivajući međunarodne zakone i norme, kako bi se osiguralo da se teroristički napadi od 7. oktobra više nikada ne ponove”.

Blinken je potom u svom obraćanju uposlenicima State Departmenta podrctao da je “previše palestinskih civila poginulo i možemo i moramo učiniti mnogo više da smanjimo njihovo stradanje. Kako sam rekao i privatno i službeno, mi vjerujemo i očekujemo da glasovi palestinskog naroda moraju biti odlučujući u vladi koja će se formirati nakon krize u Gazi”, dodao je Blinken.

Blinkenov email dolazi u jeku sve većih masovnih protesta širom svijeta, ali i unutar vlada, nakon što je Izrael, prema izvještajima međunarodnih organizacija, počinio više ratnih zločina tokom svoje vojne operacije u Gazi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh