Politika

Konaković i Sloat o političkoj situaciji u BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Washingtonu, u okviru radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sa višom direktoricom za Evropu pri Vijeću za nacionalnu sigurnost Amandom Sloat.

U fokusu razgovora ministra Konakovića i više direktorice Sloat bila je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini i regiji, s naglaskom na reformske procese.

Ministar Konaković upoznao je sagovornicu s napretkom BiH na putu u EU. Ponovio je da naša zemlja ostaje snažno posvećeno evropskim integracijama i predano radi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Izrazio je nadanja da će Bosna i Hercegovina otvoriti pregovore o članstvu u EU do kraja 2023. godine.

Viša direktorica Sloat je istaknula da Sjedinjene Američke Države daju bezrezervnu podršku provedbi reformi u BiH kao i njenom evropskom putu. Iskazala je poseban interes za unutrašnje prilike i procese u Bosni i Hercegovini i regiji te najavila skoru posjetu našoj zemlji, naglasivši da sa posebnom pažnjom prati sva dešavanja.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o ekonomskoj situaciji, globalnim sigurnosnim izazovima uslijed rata u Ukrajini, regionalnim odnosima, te produženju mandata misije EUFOR Althea.

Viša direktorica za Evropu pri Vijeću za nacionalnu sigurnost Amanda Sloat je prije nego što se pridružila Bidenovoj administraciji radila na Institutu Brookings. Tokom mandata američkog predsjednika Baracka Obame bila je zamjenica pomoćnika državnog sekretara za poslove južne Evrope i istočnog Mediterana u State Departmentu te viši savjetnik pomoćnika državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja. Takođe je radila i u Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh