Politika

Zvizdić i Satler: Evropski put BiH nema alternativu

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić primio je danas šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Johana Satlera (Johann Sattler).

Zvizdić i Satler - screenshot

Aktuelna politička situacija u BiH

Razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, evropskom putu BiH, te o reformskim procesima u okviru evropskih integracija BiH, prenosi Press.

Zvizdić je rekao da BiH treba snažno krenuti naprijed u ispunjavanju uvjeta iz 14 prioriteta EU i da je neophodno prestati s antiustavnim aktivnostima i radikalnom retorikom koje usporavaju realizaciju evropskih prioriteta, ali i ekonomski razvoj BiH.

Sagovornici su se složili da je dalja demokratizacija i jačanje vladavine prava jedan od najvažnijih prioriteta.

Uspostava Vrhovnog suda BiH

S tim u vezi, zamjenik predsjedavajućeg Zvizdić je informirao ambasadora Satlera da je podnio inicijativu za uspostavu Vrhovnog suda BiH kao tijela koje će osigurati ujednačenu sudsku praksu na teritoriji cijele države.

Posebno je istaknuo i važnost ukidanja veta u odlučivanju u svim upravnim tijelima u skladu sa acquis-em, kao i neophodnost brzog usvajanja antikorupcijskih zakona, zakona o sprečavanju pranja novca itd.

Rekao je i da će naredna sjednica Predstavničkog doma biti održana 22. avgusta kada se očekuje usvajanje seta zakona sa evropske agende.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler je rekao da su politički dijalog i kompromis neophodni kako bi se ostvario napredak i osigurala sigurnost zemlje, te da evropski put BiH nema alternativu – saopćeno je iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića, a prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh