Politika

Stevandić: Zašto Bošnjaci više vole strane sudije od bošnjačkih koji treba da ih zamijene?

Republika Srpska nije objekat kojem neko drugi određuje šta će da radi u BiH, nego subjekat koji ima svoje nadležnosti i vlast.

Nenad Stevandić - N1info.com

Uz to je veoma važno da ima i kontrolne mehanizme i da se stalno bori da ponudi rješenja, ali ima veliki problem sa onima koji ih ne nude već nameću i tako dovode do kriza, kazao je u razgovoru za “Glas srpske” predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

U razgovoru za Glas srpske, Stevandić kaže kako bi, uprskos svemu, protivustavni zakoni koje je ukinuo visoki predstavnik već danas ili sutra mogli biti poslani na potpisivanje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

Govoreći o aktuelnom momentu u BiH, tvrdi da je RS u pravu i da protiv nje nema pravnog argumenta.

“Ubijeđen sam da ćemo odnijeti političku pobjedu i da smo dokazali da smo ti koji nudimo rješenja i kako je normalno da nemamo sudije strance, već svoje. Zašto Bošnjaci više vole strane sudije, nego bošnjačke koji treba da ih zamijene? Tu nema logike”, rekao je Stevandić.

Pita se i zašto neko želi da BiH bude nestabilna i da se narodi, odnosno vlade ne dogovaraju, a jedni drugima problematizuju imovinu.

“Republika Srpska je dokazala da je za i očuvanje međunacionalnih odnosa, međuentitetskih i ukupnih u BiH. S druge strane, imamo igranje na niske strasti i raspirivanje velikobošnjačkih ambicija kako bi sudije stranci, OHR ili neke ambasade mogle pomoći da nadjačaju Srbe. U Srpskoj i BiH niko nikoga ne treba da nadjača”, kategoričan je prvi čovjek NSRS.

Na pitanje o mogućnosti kažnjavanja onih koji postupaju suprotno odlukama Christiana Schmidta, Stevandić smatra da bi to trebalo pasti “i u Strazburu i u logici i svuda”.

“Ako osoba koja nema legitimitet Savjeta bezbjednosti donosi akta, ni ta akta nemaju legitimitet. Republika Srpska je to pravno riješila na način da je izmijenila zakon o objavljivanju akata i propisa. FBiH to nije riješila jer se nada da će im neko pomoći da ovladaju Republikom Srpskom. Kada bude postojala svijest da niko ne treba tako da se ponaša već da se dogovaramo, onda će BiH moći da opstane”, zaključio je Stevandić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh