Politika

Mijatović: Odluka visokog predstavnika treba biti trajna

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović danas se oglasio o formiranju Vlade FBiH.

Vojin Mijatović - nap.ba

Poručuje da je prihvatljivo samo trajno rešenje koje će oduzeti moć blokade svim jednoetničkim strankama.

– SDP BiH je partija cele BiH i najveća multietnička i građanska partija u BiH. Nama je potpuno jasno da je većina stranaka pa i one sa kojima smo potpisali koalicioni sporazum, jednoetničkog karaktera i da im ne bi smetalo da država bude podeljena na srpski, bošnjački i hrvatski deo, navodi Mijatović i dodaje:

– Nama je to neprihvatljivo i nikad nećemo pristati na takav scenario, SDP BiH će tamo gde je vlast postavljati SDP-ovce, bez obzira na etničko izjašnjavanje i na adresu boravka. Visoki predstavnik je svojim odlukama u izbornoj noći pogodovao isključivo SDA-u i HDZ-u ali i malim jednoetničkim strankama koje sada svoju političku moć crpe iz domova naroda a ne izbornog rezultata.

On navodi da se nalazimo u novoj blokadi Federacije BiH i očekuje da ukoliko ne bude dogovora između domaćih aktera, Visoki predstavnik odlukom deblokira proces formiranja vlasti, “ali trajnim rešenjem koje će oduzeti instrument blokade jednoetničlim strankama i omogućiti formiranje vlasti na građanskom modelu putem demokratske većine”.

– Kadrove SDP BiH određuju isključivo organi SDP BiH i niko drugi, to je nešto što je jasno kao dan i proces koji je završen.

Znam da mnogima smeta ali ispred SDP BiH su kandidovani građani BiH iz oba entiteta iz reda svih naroda i biće tako na svim pozicijama, navikavajte se na to jer to je BiH za koji se mi borimo i za koju su nam podršku na izborima dali građani BiH.

Federacija BiH hitno mora biti deblokirana i oslobođena jednoetničke politike jer ako smo za građansku državu cele BiH onda daj da to primenimo, jer u suprotnom kakva je razlika između nas i antidržavne i jednonacionalne politike koju vodi Milorad Dodik, ķaže on, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh