Politika

Kearns: Velika Britanija neće podržati formiranje Republike Srpske na Kosovu

To bi vodilo učvršćivanju etno-nacionalizma i ne bi vodilo ka zajedništvu, rekla je predsjedavajuća Odbora za vanjsku politiku britanskog parlamenta.

Alicia Kearns - Hayat

Velika Britanija neće podržati formiranje Republike Srpske [srpske enklave] na Kosovu, poručila je predsjedavajuća Odbora za vanjsku politiku britanskog parlamenta Alicia Kearns, komentirajući francusko-njemački plan za Srbiju i Kosovo, čiji je cilj normalizirati odnose dvije strane.

„Dvosmislenost jezika u [francusko-njemačkom] planu je problematična. Govori se o samoupravi. Šta to znači? Podrazumijeva li to ispostavu vode, električne energije i plina ili samouprava podrazumijeva posebne vladajuće strukture? Ne smijemo dozvoliti Republiku Srpsku na Kosovu“, rekla je Kearns Al Jazeerinoj novinarki Aidi Hadžimusić.

„Svjesni smo da to vodi učvršćivanju etno-nacionalizma i da ne vodi ka zajedništvu“, dodala je.

U nastojanjima Zapada da normalizira odnose između Srbije i Kosova, koje je proglasilo nezavisnost u februaru 2008, službeni Beograd ustrajava na tome da se na Kosovu formira Zajednica srpskih općina kao ključna tačka za nastavak dijaloga. Premijer Kosova Abin Kurti kaže da bilo kakva buduća asocijacija može biti formirana samo u skladu sa Ustavom Kosova, i ne može imati ovlasti kojim bi blokirala odluke vlade u Prištini, kao što entitet Republika Srpska može blokirati odluke državne vlade u Bosni i Hercegovini.

Prema Kearns, Velika Britanija ostaje apsolutno posvećena stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i tome „da ne posrnemo u učvršćivanju etno-nacionalizma“.

Kearns kaže da je razgovarala s ministricom vanjskih poslova Kosova.

„Postoje dobri aspekti francusko-njemačko-američkog plana, ali formiranje srpske enklave je nešto što Velika Britanija, bili smo veoma jasni, ne podržava“.

Secesionistička politika u BiH
Govoreći o Bosni i Hercegovini, Kearns kaže da je secesionistička politika ukorijenjenija nego ikad.

Pozitivnim smatra obećanja Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta koji je „obećao da neće dozvoliti raspodjelu državne imovine u Republici Srpskoj, kao i da će naredne godine ukinuti obilježavanje 9. januara“. Taj dan u Republici Srpskoj slave kao entitetski praznik, što označava datum iz 1992. godine kada je, protivno tadašnjem ustavnom uređenju, jednostrano proglašena tvorevina pod nazivom “Srpska Republika BiH”, što je predstavljalo uvod u rat. Za Bošnjake i Hrvate taj datum predstavlja početak progona i masovnih zločina. Ustavni sud BiH 9. januar je proglasio kao neustavni praznik RS-a.

„To su pozitivna obećanja koja je izgovorio i pred britanskim Odborom za vanjsku politiku“, rekla je Kearns Al Jazeeri, pozitivnim ocjenjujući i to što se u Bosni i Hercegovini brzo formirala vlast nakon izbora u oktobru prošle godine, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh