Crna hronika

Broj ubijenih Palestinaca u Gazi dostigao 31 hiljadu

Najmanje 82 Palestinca su ubijena, a 122 povrijeđena u posljednja 24 sata u izraelskim napadima na opkoljeni Pojas Gaze, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja te teritorije.

Navodi se da je “izraelska okupacija počinila deset masakra nad porodicama u Pojasu Gaze”.

“Mnogi ljudi su i dalje zarobljeni pod ruševinama i na putevima jer spasioci ne mogu da dođu do njih. Oko 72 posto žrtava izraelske agresije na Gazu su djeca i žene”, navodi se u saopštenju.

Kršeći privremenu odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ), Izrael nastavlja napad na Pojas Gaze gdje je od 7. oktobra ubijeno najmanje 30.960 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 72.524 povrijeđeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh