Crna hronika

Preminuo književnik Marko Vešović

U četvrtak u Sarajevu u 78. godini preminuo je istaknuti bosanskohercegovački i crnogorski književnik Marko Vešović.

Marko Vešović - P.E.N BiH

Marko Vešović rođen je 1945. godine, u mjestu Pape kod Bijelog Polja, Crna Gora. Bio je bosanskohercegovački i crnogorski književnik koji je radio u Sarajevu.

Nakon završene gimnazije u Bijelom Polju, Vešović upisuje Filozofski fakultet u Sarajevu, a nakon toga i postdiplomski studij na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Tokom 1976. godine Vešović je izabran i za asistenta na Filozofskom fakultetu gdje je radio sve do 1986. godine.

A tokom rata u Bosni i Herecegovini se angažovao na razobličavanju velikosrpske politike. Jedno od njegovih značajnih djela, jeste i zbirka ratne proze ‘Smrt je majstor iz Srbije’ objavljene 1994. godine, u kojem je opisao i svoja prijeratna iskustva s Radovanom Karadžićem, nekoć kolegom pjesnikom.

Jedno vrijeme bio je počasni predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore.

Vešović se izdvaja i po djelima “Nedjelja”, “Osmatračnica”, “Rodonačelnik”, “Četvrti genije”, “Smrt je majstor iz Srbije”, “Kralj i olupina” i svakako “Poljska konjica”, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh