Crna hronika

Izrečena pravosnažna presuda Stanišiću i Simatoviću

Haški tribunal izrekao je danas, poslije dvodecenijskog procesa, pravosnažnu presudu bivšem načelniku Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju.

presuda Stanišiću i Simatoviću

Donesena je drugostepena pravosnažna presuda da su osuđeni na 15 godina zatvora! Dakle, Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, proglasilo je Simatovića i Stanišića krivim i osudilo na po 15 godina zatvora, piše BosnaInfo.

Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Na linku zatvorske jedinice bio je Franko Simatović, a u sudnici je bio Jovica Stanišić, na ovu presudu nije moguća žalba.

Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Sudija je podsjetila na stavke optužbe i cijeli predmet. Stanišić i Simatović su izručeni Hagu 2003. godine.

Ovo je danas bila posljednja presuda suda iz Haga, pošto je ovaj proces posljednji pred ovim tribunalom kada je riječ o procesuiranju zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, proces protiv Stanišića i Simatovića počeo je prije 20 godina kada je haško tužilaštvo dvojicu pripadnika režima srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića optužilo za ratne zločine na području bivše Jugoslavije početkom 1990-ih, u Hrvatskoj i BiH, te su uhapšeni u martu 2003. u Srbiji i ubrzo prebačeni u haški pritvor.

Obojica su bila optužena za ratne zločine i etničke progone u Hrvatskoj i BiH, a na prvostepenom suđenju pred Haškim tribunalom 2013. godine oslobođeni su krivice jer su sudije tada zaključile kako nije dokazano ni njihovo učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, ni da su planirali i naredili zločine koji su im stavljeni na teret, kao ni pomagali u njihovom izvođenju.

Nakon obnovljenog postupka, Stanišić, bivši šef SDB-a, i Simatović, njegov zamjenik i bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), prvostepenom presudom u junu 2021. godine su osuđeni na po 12 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, čime su postali prvi državni funkcioneri Srbije koji su osuđeni za umiješanost u rat u susjednoj državi.

Pretresno vijeće je tada konstatiralo brojne zločine koje su počinile srpske snage u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine, no, odgovornost Stanišića i Simatovića utvrđena je samo u dijelu koji se odnosi na Bosanski Šamac.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se optužnicom terete za zločine protiv čovječnosti: progone, ubistva, deportacija i nehumana djela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva.

Stanišić i Simatović teretili su se da su od aprila 1991. do decembra 1995. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, s ciljem uklanjanja većine Bošnjaka i Hrvata sa dijelova teritorije Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Prvostepena presuda je potvrdila da je Srbija bila upletena u sukobe u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Tužilaštvo Mehanizma za krivične sudove u Hagu podnijelo je žalbu na prvostepenu presudu u septembru 2021. godine.

U žalbi, tužitelji su tražili da se Stanišić i Simatović proglase krivim i za udruženi zločinački poduhvat iz optužnice i da ih žalbeno vijeće Mehanizma osudi na doživotni zatvor. Žalba ima ukupno 680 strana, jer pored navoda sadrži i prateće anekse sa dokazima.

Na presudu se žalila i odbrana. Od izricanja kazne obojica se nalaze u pritvoru Mehanizma, mada su prethodno u više navrata puštani na privremenu slobodu.

Stanišić i Simatović su, prema navodima optužnice, bili su odgovorni za specijalne jedinice SDB-a, koje su uključivale grupe ili pripadnike grupa poput Jedinica za posebne namjene Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD) i Jedinice za specijalne operacije (JSO), poznate i kao “Crvene beretke”, “Škorpiona”, “Srpske dobrovoljačke garde” odnosno “arkanovaca” i Arkanovih “Tigrova”, navodi Birn.

Prvostepena presuda bila je da su osuđeni na po 12 godina. To je ujedno bila i prva presuda međunarodnog suda koja je potvrdila neke od zločina koje su počinili Željko Ražnatović zvani Arkan i njegove paravojne jedinice, te ubistvo šest muškaraca iz Srebrenice u Trnovu od strane “Škorpiona”.

Izrečena današnja drugostepena presuda je konačna i nema mogućnosti žalbe!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh