BiH

BHRT od ponedjeljka ukida 15 emisija: “Doslovno smo na koljenima, nemamo način da zadržimo ljude”

BHRT će od ponedjeljka ukinuti 15 emisija iz svog programa, dok će neke biti skraćene.

BHRT - Hayat

Ovu informaciju je potvrdio generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović za Klix.ba koji je napomenuo da je ovo samo prvi korak ka mogućem definitivnom gašenju televizije.

“Doslovno smo na koljenima”, naveo je Karamehmedović te napomenuo da Upravi odbor BHRT-a zasjeda u ponedjeljak.

“Nismo u mogućnosti da ostvarimo prava koja nam je zakon zagarantovao u smislu finansiranja od 2017. godine, moramo polako gasiti program. Pitanje je dana koliko možemo ovako trajati”, rekao je Karamehmedović.

Smatra i kako će se uskoro ići i sa novim smanjenjima programa. Dodatni problem koji se, poput domino efekta pojavio, jeste da ova televizija ostaje bez radnika jer ne žele raditi bez plata. Zadnju su dobili u aprilu.

“Nećemo biti u stanju da pokrijemo program. Nemamo način da zadržimo ljude jer svakako nismo konkuretni”, dodaje direktor BHRT-a.

Dva su rješenja

Rješenje je, kaže, primjena zakona i to u potpunosti.

“Tačnije, da se RTS i FTV natjeraju da poštuju zakon onako kako je on usvojen u Parlamentu 2005. godine. Mi nikada ne bismo došli u ovu situaciju da RTS nije 2017. izašao iz zakona i počeo zadržavati kompletnu taksu s teritorije RS te da FTV nije zadržavala 50 umjesto 20 posto takse”, pojašnjava Karamehmedović.

Kratkoročno rješenje je da federalna vlada naloži EP BiH da rasporedi taksu između BHRT-a i FTV u procentima kako to zakon kaže: 50/25 posto.

“Mi smo bili, između ostalog, prisiljeni da zaustavimo produkciju jer nemamo dovoljno ljudi koji mogu da proizvedu te programe. A zakonski ne možemo otpuštati radnike jer i za sistematizaciju nam treba riješen problem finansiranja. Ako ukinete radno mjesto, morate ponuditi alternativu ili otpreminu, a za to nemamo novca”, zaključuje generalni direktor BHRT-a.

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su “Jedan”, “Odbrojavanje”, “Putevi zdravlja”, “Nova avantura”, domaći dokumentarni program, “Propuh”, “Thinking Box”, “Art Depo”, “Moja zemlja”, “DVS – Filmski festival u Kanu”, “Identiteti”, “Global”, “Konačno petak sa Majom Miralem”, “Inbox”, “Trend” dok će emisija “Jutro za sve” trajati dva umjesto tri sata.

Saga se nastavlja

Podsjetimo da je Radio televizija Bosne i Hercegovine prestala pružati svoje usluge Federalnoj televiziji zbog velikog duga prema njima.

Napominjući da su redovno plaćali svoje obaveze BHRT-u do prekida naplate RTV takse krajem 2023. godine, iz FTV-a su istakli da su sada suočeni s nedostatkom osnovnih prihoda. Pozvali su BHRT da potpiše Ugovor sa Elektroprivredom BiH kako bi se osigurala zakonska raspodjela RTV takse, što bi omogućilo nesmetano emitiranje programa i očuvanje javnih emitera, prneosi Novi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh