BiH

VSTVBiH,objavilo nove nosioce pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

VSTV BiH - bhrt

Tako je Osman Mujkić imenovan na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini, Antonela Jokanović-Janjić na poziciju predsjednice Osnovnog suda u Foči, Olivera Rauković na poziciju glavne tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, Mladen Mitrović na poziciju glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, Biljana Radulović na poziciju predsjednice Osnovnog suda u Banjoj Luci, a Vesna Mišić na poziciju sutkinje Vrhovnog suda RS.

Istovremeno, Rasema Orman Šerbo imenovana je na poziciju predsjednice Opštinskog suda u Kiseljaku, Dženeta Pašalić na poziciju predsjednice Kantonalnog suda u Odžaku, a Jurica Babić na poziciju predsjednika Kantonalnog suda u Livnu.

Također, na poziciju sudija Kantonalnog suda u Sarajevu imenovani su – Dženana Brković, Tin Begtašević, Jasmina Omanović, Adnan Lokmić, Arijana Ljuca, Šejla Bakić-Šolbić i Ivana Krželj.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima,piše Fena

Pri imenovanju, VSTVBiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. jula 2024. godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh