BiH

Pad broja studenata u BiH

U posljednjih deset godina Bosna i Hercegovina suočava se s ozbiljnim demografskim i ekonomskim izazovima koji su doveli do značajnog smanjenja broja studenata na visokoškolskim institucijama. Prema analizi Radija Slobodna Evropa, broj upisanih studenata smanjen je za čak 35.000 u poređenju s periodom prije deset godina.

Ilustracija - Studentipodstanari.blog.hr

Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Škrijelj, naglašava da su temeljni razlozi ovog trenda pad nataliteta, politička nesigurnost te ekonomska neizvjesnost u posljednje tri decenije. Ovaj alarmantni trend ima šire posljedice na obrazovanje i društvo u BiH.

Osim općeg smanjenja broja studenata, primjetan je i pad interesa za određena zanimanja, posebno u nastavnim sektorima.Prof. dr. Škrijelj upozorava da nedostatak kvalificiranog osoblja u osnovnim i srednjim školama može ozbiljno utjecati na kvalitetu obrazovanja.

Pored toga, rektor ističe da politika koja ograničava zapošljavanje mladih ljudi dovodi do masovnog odlaska stanovnika, čime se gubi i obrazovani kadar i radna snaga. Ovaj trend stavlja BiH u opasnost od gubitka identiteta i državne funkcionalnosti.

Prof. dr. Škrijelj izražava zabrinutost zbog budućnosti zemlje te poziva na donošenje radikalnih mjera kako bi se spriječio daljnji pad broja studenata i odlazak stanovništva. Ističe potrebu za ozbiljnim stipendijama za ključna zanimanja te garantiranje radnih mjesta nakon završenog školovanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh