BiH

Von der Leyen stigla u Sarajevo

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sletjela je na aerodrom u Sarajevu.

Ursula von der Leyen - vijesti.ba

Na aerodromu je dočekana od strane ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. Predsjednica von der Leyen će se nakon toga treba sastati sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine i sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH, Borjanom Krišto.

Von der Leyen će današnju posjetu završiti ceremonijom predaje novih stanova za 27 porodica u Vogošći koji su korisnici Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja koji najvećim dijelom (80%) finansira Evropska unija.

Tokom posjete, predsjednica Evropske komisije će predstaviti Plan rasta za Zapadni Balkan kao i plan puta regije ka Evropskoj uniji.

Paket podrške kojim EU planira pomoći zemljama Zapadnog Balkana u provođenju reformi neophodnih za evropsku integraciju, a koji bi Leyen trebala predstaviti težak je šest milijardi eura investicija. Ona bi, prema najavama, tokom posjete trebala iznijeti podatke o pretpristupnoj pomoći i finansijskim detaljima koji će biti predstavljeni kao dio projekta kojem će BiH moći pristupiti.

Ovo je plan današnje posjete

9:30 – Sastanak predsjednice von der Leyen sa Predsjedništvom BiH

11:00 – Sastanak predsjednice von der Leyen sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Krišto

11:30 – Konferencija za medije predsjednice von der Leyen i predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Krišto

12:15 – Svečana ceremonija uručivanja 27 stanova korisnicima Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, Ulica 24. juni, naselje Rosulje, Vogošća, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh