BiH

Pliva najavila prekid proizvodnje dvije vrste popularnog lijeka kojeg obilato koriste i Bosanci

Hrvatska farmaceutska kompanija Pliva iz Zagreba izvijestila je o trajnom prekidu distribucije, odnosno prestanku proizvodnje popularnih lijekova protiv žgaravice.

Upotreba tablete - Dnevno.hr

Riječ je o lijekovima Gastal koji se inače proizvode u tri različita okusa: klasični s blagim okusom peperminta, Gastal s okusom spearminta i Gastal s okusom višnje.

Pliva je za juni najavila trajni prekid opskrbe tržišta Gastalom spearmint te za juli Gastalom višnja, prenosi Danica.hr.

U proizvodnji i distribuciji, dakle, i dalje ostaje klasični Gastal s blagim okusom peperminta. Inače, riječ o jednom od najkorištenijih lijekova za ublažavanje povećane kiselosti želučanog soka.

“Višak želučane kiseline je najčešće prouzročen neredovitom prehranom, uživanjem alkohola, nikotina, kafe, jako začinjenih i slatkih jela, te psihičkom preopterećenošću ili uporabom nekih lijekova”, navode u Plivi.

Lijek se mogao nabaviti i u apotekama širom Bosne i Hercegovine, po cijeni oko 12 maraka. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh