BiH

Ambasada SAD: BiH je nadređena entitetima

Ambasada SAD se oglasila na Twitteru, gdje je poručila da je BiH nadređena entitetima.

– Određeni krugovi šire mnogo dezinformacija o pravnom kontinuitetu Republike Bosne i Hercegovine i današnje Bosne i Hercegovine. Kako bismo pojasnili stvari, citiramo Član I Ustava Bosne i Hercegovine:

“Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama”.

Običnim rječnikom rečeno, to znači da država BiH prethodi i nadređena je podređenim internim strukturama, uključujući dva entiteta BiH. Tekst Člana I znači upravo ono što je napisano. Nikakve pravne obmane, spinovi ili dezinformacije ne mogu promijeniti ovu činjenicu – naveli su iz Ambasade SAD-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh