BiH

Nikšić: Svi koji ispunjavaju uslove mogu biti kandidati za direktora BH Telecoma

Federalna vlada usvojila je zaključak kojim su pozvani članovi uprava i nadzornih odbora privrednih društava sa učešćem državnog kapitala u kojima federalna ministarstva vrše ovlaštenja organa Federacije BiH da se stave na raspolaganje razvojnim politikama Vlade FBiH i federalnim ministarstvima koja će je provoditi, u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Nermin Nikšić - vijesti.ba

Resorna federalna ministarstva zadužena su da Vladi dostave prijedloge akata za poništenje raspisanih javnih konkursa i raspisivanje ponovnih javnih konkursa.

Također, zadužene su i sve ustanove, institucije, zavodi, agencije čiji je osnivač Federacija BiH i privredna društva sa učešćem državnog kapitala da odmah obustave započete raspisane javne konkurse i prijeme u radni odnos, uz izuzetak koji na prijedlog resornog federalnog ministafstva odobri Vlada Federacije BiH.

Pojašnjavajući odluku premijer Nermin Nikšić kazao je u intervjuu za Federalnu televiziju da s rukovodstva javnih kompanija pozvana da mandate stave na raspolaganje Vladi jer smatra da je “izigravanje zakona ovo što imamo i da bi trebali oni koji dolaze kao rukovodstva javnih kompanija da dijele sudbinu Vlade”. – Vlada koja je vlasnik većinski tih kompanija treba da imenuje uprave koje će provoditi politike Vlade. Naravno, nova Vlada može ostaviti iste ljude, naglasio je.

Dodao je da će Vlada gledati da budu imenovani što kvalitetniji ljudi, “ali naravno da ćemo gledati i da dođu ljudi koji su spremni i koji su opredijeljeni da kompatibilno sprovode politike Vlade.”

Nikšić je negirao medijske spekulacije da je Damir Hadžić kandidat za direktora BH Telecoma.

– Nikad ni spomenut čovjek nije ni u kakvoj komunikaciji. Smatram da je to zaista i neprofesionalno i nekorektno i bezobrazno. Svi koji ispunjavaju uslove mogu biti kandidati za tu poziciju, pa i Aner Žuljević. Mi još nismo sjeli da govorimo o tome, imamo puno drugih prioriteta, kazao je Nikšić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh