BiH

Ustavni sud BiH odlučio da su Schmidtove izmjene Izbornog zakona ustavne

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku da su izmjene Izbornog zakona BiH, kao i amandmani na Ustav entiteta Federacija BiH u vezi s formiranjem vlasti koje je donio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u skladu s Ustavom BiH.

Sud je 23. marta odlučivao po zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva.

Riječ je o izmjenama koje je visoki predstavnik međunarodne zajednice donio na dan općih izbora 2022. godine, koristeći tzv. Bonske ovlasti.

“Odluke su u skladu sa čl. I/2, II/2, II/4. i III/3.b) Ustava BiH i člana 1. Protokola broj 12 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, čl. 5. i 7. Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima”, stoji u obrazloženju Suda.

Schmidt je odlukama, osim u dijelu koji se tiče postizbornog formiranja vlasti, odnosno načina popunjavanja entitetskog Doma naroda, primijenio i dijelove koji govore o imenovanju sudaca u entitetski Ustavni sud Federacije BiH koji je nakon toga popunjen.

Smanjene su i nadležnosti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, jednog od dva entiteta u BiH, koji mora potvrditi sve što se usvoji u Zastupničkom domu.

Klub Bošnjaka, Hrvata ili Srba mogao se pozvati na vitalni nacionalni interes i blokirati donošenje zakona, s tim što je etnički veto morao potvrditi i entitetski Ustavni sud.

Etnički veto je smanjen na pitanja poput adekvatne zastupljenosti, obrazovanja, vjeroispovijedi, jezika i slično.

Nametnute izmjene pozdravili su politički predstavnici Hrvata u BiH, dok su protiv izmjena bili politički predstavnici Bošnjaka i multietničkih stranaka iz ovog entiteta.

Apelacije Komšića i Džaferovića, koji su mogli zatražiti ocjenu ustavnosti zakona kao tadašnji članovi Predsjedništva BiH, podnesene su u oktobru 2022.

Prvi argument je bio da su nametnute izmjene u suprotnosti s ranijim odlukama Ustavnog suda BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh