BiH

Dodik zaprijetio: Neka Bećirović prošeta ovuda, pa da vidi kako će proći

Njegova prijetnja je posebno zastrašujuća u svjetlu posljednjih događaja u Banjoj Luci

Predsjednik RS Milorad Dodik je reagovao na zahtjev Denisa Bećirovića Pravobranilaštvu da iznesu informacije o tome šta su uradili povodom Dodikovog otimanja državne imovine. Tom prilikom je zaprijetio Bećiroviću i kazao da zakon o državnoj imovini nikada neće doći na dnevni red.

“Imovina BiH nikad neće doći na dnevni red”
Bećirović je uputio zahtjev Pravobranilaštvu BiH za “dostavljanje informacije o tome šta su kao nadležna institucija poduzeli u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskim interesa BiH”.

Dodik je na to kazao da pitanje zakona o imovini BiH nikada neće doći na dnevni red i da imovina po Ustavu i Dejtonskom sporazumu nesumnjivo, bez ikakve potrebe za dokazivanjem, pripada entitetima.

– Nikada neće doći na dnevni red pitanje zakona o imovini BiH. Ako Bećirović misli da može nešto da zaštiti neka prošeta ovuda pa da vidi kako će proći – rekao je Dodik za Srnu.

Njegova prijetnja je posebno zastrašujuća u svjetlu posljednjih događaja u Banjoj Luci prilikom čega su napadnuti novinari i LGBT aktivisti dok su se neformalno okupljali u kancelariji Transparency Internationala.

Napad na Ustavni sud
Govoreći o državnoj imovini Dodik je još naglasio i stav da Ustavni sud nije taj koji može da odredi titulara, ne može da odredi procedure, da Ustavni sud nije ništa i da ne može da donosi privremene mjere. Prema njegovim riječima, Ustavni sud je napravljen da isključivo štiti Ustav BiH i ništa više, a ne da ga, kako kaže, “tumači do mjere da uvodi neka nova ustavna rješenja”.

– RS raspolagala je tom imovinom unazad neko vrijeme, izvršila je privatizaciju državnih preduzeća i banaka i sve to bilo je tumačeno od OHR-a na taj način u tim godinama – naveo je Dodik.

On je rekao da je 1998. godine bio predsjednik Vlade RS kada se to pitanje lomilo i da zna da je međunarodni faktor tog vremena rekao da privatizaciju vode entiteti jer imovina pripada entitetima.

– A onda su muslimani upornim svojim radom došli do toga da je Ustavni sud 2011. uveo kod njih u proceduru neku priču o imovini – rekao je Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh