BiH

Dokle je BiH stigla na putu ka NATO-u

BiH se obavezuje na smanjenje javne potrošnje te jačanje državnog nivoa vlasti u integraciji trgovinskih struktura

Tokom procesa formiranja vlasti nakon izbora 2018. ANP je stavljen kao prioritetno pitanje svih pitanja. SDA i DF tvrdili su da bez stavljanja potpisa na to nema govora o formiranju vlasti sa SNSD-om.

Put ka NATO-u
Iako je Milorad Dodik tvrdio da ANP nije potpisan, nego samo sporazum o saradnji, NATO je 2020. zvanično potvrdio da je Bosna i Hercegovina u MAP-u, odnosno Akcionom planu za članstvo koji predstavlja posljednji korak ka punopravnom članstvu u Sjevernoatlantskom vojnom savezu.

No, dokle je stao naš put ka članstvu u NATO savezu i uvjetima koje trebamo ispuniti?

Vijeće ministara BiH usvojilo je izvještaj za 2021. i 2022. godinu o Programu reformi BiH kao provedbenom aktu Akcijskog plana za članstvo (MAP).

U dokumentu se potvrđuje da se reformske aktivnosti odvijaju u okviru strukturirane saradnje BiH s NATO-om. Ova informacija potvrđuje da postoji čvrst temelj za nastavak saradnje između Bosne i Hercegovine i NATO-a.

Među pet ključnih dijelova programa koji se od BiH zahtijevaju za članstvo u NATO savezu spadaju i politička i ekonomska pitanja, a kada je riječ o odnosima s NATO-om.

Konstatira se kako BiH od pristupanja Partnerstvu za mir (PIP) održava visok stepen saradnje s NATO-om te aktivno učestvuje u nizu zajedničkih aktivnosti. Također, promocija regionalnog dijaloga, stabilnosti, dobrosusjedskih odnosa i saradnje jedan je od važnih ciljeva Programa reformi.

Ekonomske reforme
Zanimljivo, program reformi uključuje i ekonomiju. Tu se BiH obavezuje na smanjenje javne potrošnje te jačanje državnog nivoa vlasti u integraciji trgovinskih struktura.

Cilj je i poboljšanje konkurentnosti kroz povećanje produktivnosti kompanija i jačanje poslovnog okružja. Program reformi kao aktivnost precizira i razvoj malih i srednjih preduzeća te otvaranje novih radnih mjesta.

Među zacrtanim aktivnostima su i one koje se odnose na kontrolu naoružanja i vojne opreme, uključujući kapacitete za uništavanje viškova malog naoružanja i nestabilnog streljiva, kao i proces razminiranja. Aktivnosti koje stoje pred vlastima u Bosni i Hercegovini, također, uključuju i borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala, kao i terorizma.

Pregled odbrane
Drugi dio programa odnosi se na odbrambena i sigurnosna pitanja, uključujući provedbu i kontinuitet procesa pregleda odbrane, ali i usklađivanje i prilagođavanje procesa planiranja i revizije s NATO-om. Također, konstatira se i kako se finalna lista aktivnosti saradnje s NATO-om u 2022. godini sastojala od 201 događaja.

U Kontekstu odbrambenog restrukturiranja u toku je, navedeno je, primjena Akcijskog plana za provedbu plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh