BiH

Rusija reagirala nakon snažne američke podrške Bosni i Hercegovini

Pokušajte da zamijenite “BiH” sa “Srbija”, “Republika Srpska” sa “Kosovo”, Dejtonski sporazum sa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN

Marija Zaharova, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije prokomentirala je saopćenje Stejt departmenta nakon posljednjih izjava Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske o dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Ona je komentirala izjavu Neda Prajsa (Price), portparola Stejt departmenta, koji je rekao da će Vašington nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i pozivati na odgovornost one koji teže da potkopaju institucije BiH i Dejtonski sporazum.

Oštro saopćenje nakon Dodikovih izjava
– Nevjerovatno. Nede, pokušajte da zamijenite “BiH” sa “Srbija”, “Republika Srpska” sa “Kosovo”, Dejtonski sporazum sa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244 i dobit ćete dijagnozu – podvojena ličnost – navela je Zaharova na svom profilu na Telegramu.

Ona je stava da je SAD, priznavanjem nezavisnost Kosova narušila teritorijalni integritet i suverentitet Srbije.

Podsjetimo, sinoć je Stejt department reagirao nakon Dodikovih izjava kojima je zaprijetio otcjepljenjem RS.

– Sjedinjene Američke Države odbacuju komentare predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. marta, u kojima je nastojao da potkopa Ustavni sud Bosne i Hercegovine i iznio višestruke prijetnje o otcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine – saopćeno je.

Dodaje se da Član 3 Dejtonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH. Poručili su i da SAD čvrsto stoje uz narod BiH na putu euroatlantskih integracija i jačanju državnih institucija.

Separatistička retorika
U saopćenju se navodi i da su separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama.

– Obavezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Naša predanost je čvrsta, a Sjedinjene Američke Države neće odustati od naroda Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz Stejt departmenta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh