BiH

“Rusija insistira na hitnom zatvaranju OHR-a”

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov izjavio je da Rusija insistira na hitnom zatvaranju OHR-a jer više nije neophodan.

Igor Kalabuhov - Vijesti.ba

U samovolji Christiana Schmidta, koji nema potvrdu Vijeća sigurnosti Ujedinjeni naroda, vidi glavni faktor destabilizacije u BiH”, prenosi RTRS.

Kalabuhov je ocijenio neprihvatljivim uplitanje “spoljnih igrača” u unutrašnje poslove BiH. Istakao je da je uvjeren da je Dejtonski mirovni sporazum temelj BiH.

On je naglasio da Rusija vidi BiH kao prijateljsku zemlju. Računa na to da će rukovodstvo i ubuduće biti uzdržano u vezi sa antiruskim sankcijama.

“Okončano je doba dominacije Zapada sa Sjedinjenim A,merikim Državama na čelu, karakteristično po jednostranom nametanju ostalom svijetu pravila uz kršenje prava i sloboda pojedinih osoba, organizacija, država, čitavih regiona”, ocijenio je Kalabuhov u autorskom tekstu za Glas Srpske.

On je konstatovao da je trenutno u toku formiranje novog svjetskog poretka.

Odnosi između Rusije i Zapada nastavljaju da naglo degradiraju. Faktički je u toku hibridni rat SAD i Evrope protiv Rusije koji su Washington i njegovi sateliti pripremali više godina”, naglasio je Kalabuhov.

On je naveo da će ruska “specijalna vojna operacija” u Ukrajini biti vođena dok se ne ispune postavljeni ciljevi, odnosno “potpuno unište izvori prijetnji sigurnosti Ruske Federacije i njenih građana”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh