BiH

Vlada FBiH produžila zabranu izvoza određenih drvnih sortimenata

Danas je u Mostaru održana 349. sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj je, između ostalog, data saglasnost na produženje zabrane izvoza određenih drvnih sortimenata.

Ovom odlukom, čija primjena je od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije predložena do 31. maja 2023. godine, privremeno se zabranjuje izvoz određenih šumskih drvnih sortimenata s ciljem osiguravanja neophodnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanja prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u Bosni i Hercegovini.

Privremena zabrana se odnosi na izvoz šumskih drvnih sortimenata svrstanih u jedanaest tarifnih oznaka, a koje uključuju neobrađeno drvo.

Manja naknada za pokrivanje telekomunikacijskim signalom na dionicama autoceste i brzih cesta

Također, Vlada FBiH donijela je odluku o manjoj naknadi za pokrivanje telekomunikacijskim signalom na dionicama autoceste i brzih cesta.

Izmjenom Uredbe o mjerilima za obračun naknade za korištenje cestovnog zemljišta i naknade za obavljanje pratećih djelatnosti na autocestama i brzim cestama u Federaciji BiH propisano je da se visina naknade za pokrivanje telekomunikacijskim signalom za telekom operatere u tunelima na dionicama autoceste utvrđuje mjesečno u konvertibilnim markama po dužnom metru samozračećeg kabla za radio signal, te da ova naknada za autoceste sada iznosi 0,05 KM, a za brze ceste 0,03 KM po dužnom metru.

Kako je obrazloženo, primjena Uredbe u proteklom periodu je pokazala da visina naknada za pokrivanje telekomunikacijskim signalom samozračećeg kabla za radio signal za telekom operatere u tunelima na dionicama autoceste zbog visine nije pokazala interes telekom operatera, te bi istima izmjenom Uredbe visina naknade trebala biti prihvatljivija.

Data saglasnost na finansijski plan Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2023. godinu

Vlada FBiH dala je saglasnost i na Finansijski plan Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za 2023. godinu, u iznosu od 74.710.259 KM.

Planiranim ulaganjima Fond osigurava uslove za poboljšanje stanja okoliša, razvoj domaćeg tržišta za finansiranje projekata zaštite okoliša, energijske efikasnosti, kao i osiguranje dodatnih sredstava za ulaganje u područja koja imaju posebno značenje za održivi privredni razvoj.

Kako je istaknuto u finansijskom planu, Fond u 2023. godini planira izdvojiti sredstava za plasmane po osnovu tekućih transfera za programe i projekte. U planu su i trasferi kantonima za ove namjene, a po osnovu Zakona o Fondu za zaštitu okoliša FBiH i Uredbe o upravljanju otpadom.

Izjašnjenja i kadrovska rješenja

Vlada FBiH je danas, na prijedlog federalnih ministarstava finansija i pravde, utvrdila mišljenja i izjašnjenja o prijedlozima i inicijativama za izmjenama i dopunama zakona koje su podnijeli poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Riječ je o mišljenjima na predložene izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, koje su predložili Admir Čavalić i Irfan Durić, te o izjašnjenju na inicijativu Kenele Zuko za dopunu Prijedloga zakona o porezu na dohodak u FBiH. Vlada je utvrdila i izjašnjenje o inicijativi Irfana Čengića za izmjene i dopune Zakona o stvarnim pravima.

Na prijedlog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova danas je doneseno Rješenje kojim se Ensad Korman, glavni inspektor, ovlašćuje da rukovodi radom Federalne uprave policije u sastavu FMUP-a, u trajanju od tri mjeseca od dana donošenja ovog rješenja, koliko je potrebno za provođenje postupka i imenovanje direktora Federalne uprave policije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh