Vijesti

Nakon požara u Širokom: Učenici Gimnazije sele u zgradu osnovne

Požar koji je u ponedjeljak navečer izbio u potkrovlju zgrade Gimnazije “Fra Dominik Mandić” u Širokom Brijegu, stavljen je pod nadzor u najkraćem roku.

Požar u Širokom - haber.ba

Nažalost, tokom nesretnog slučaja urušili su se dio potkrovlja i strop, te je pričinjena velika materijalna šteta.

Širokobriješki vatrogasci su dežurali cijele noći kako se vatra ne bi ponovo rasplamsala, a u pomoć su im pristigle i jedinice iz Kočerina i Gruda. Radnici Elektroprivrede isključili su električnu energiju, pa je bez napajanja i jučer bio uži centar grada.

– Bio sam u uredu direktora u trenutku izbijanja. Došla je spremačica i obavijestila me o požaru. Nisam znao kolikih je razmjera. Odmah sam pozvao Vatrogasnu službu. Došli su ekspresno. Dok sam silazio niz stubište, misleći na učenike da ih spasim jer je nastava još trajala, zvao sam i policiju. Ušao sam zajedno sa spremačicama i upozorio nazočne da izađu vani. Hvala Bogu nikom nije bilo ništa. Vatrogasci su odradili posao, i policija također, a i mi smo bili tu cijelu noć – na raspolaganju. Profesori su nam pomagali da dokumentaciju prebacimo u sigurnu prostoriju. Radili smo do pola 12. Sve je sklonjeno na sigurno, rekao je direktor Srednje strukovne škole Mladen Šantić.
Ugroženoj dokumentaciji, uz požar je zaprijetila i voda od gašenja koja se razlila po objektu. Nastava u Gimnaziji i Srednjoj strukovnoj školi se neće odvijati ni sutra.

– Gimnazija u četvrtak ide u Drugu osnovnu, dok će Srednja strukovna pohađati nastavu u Prvoj osnovnoj školi. Nadamo se da će svi imati strpljenja. Tražimo načina kako simbol širokobriješki, odnosno simbol Kantona, sanirati što je prije moguće. Bilo je i ranije vrijeme da se Gimnazija renovira. Najvažnije je da se nikom ništa nije dogodilo. Materijalna šteta je nadoknadiva, ne daj Bože da je nekom nešto bilo, kaže ministrica obrazovanja u Vladu ZHK-a, Daniela Perić.

Radi se inače o objektu koji je izgrađen prije tačno sto godina i koji ima poseban značaj za Široki Brijeg. Gradonačelnik Miro Kraljević se nada da će nesreća biti početak nečega dobrog i novog, odnosno obnove zgrade Gimnazije u potpunosti.

– Najveći problem je sada fizički organizirati sve kako bismo to doveli u stanje u kojemu je ranije bilo. Što se tiče rekonstrukcije – najbolji dio objekta bio je krov. On je rekonstruiran devedesetih godina. Bakrom je pokriven, znate kada se pokriva bakrom da nema improvizacije. Ostali dijelovi su u planu za rekonstruisati. I počeli smo neke aktivnosti u tom pravcu. Zgrada je sazrijevala za rekonstrukciju. Krov koji nije izgorio se neće dirati, najavio je gradonačelnik Širokog Brijega.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh