Vijesti

SAD uzvratio za napad u kojemu su ranjena tri američka vojnika u Iraku

Prema uputama predsjednika Joea Bidena, američka vojska izvela je napade u Iraku u 2:45 po srednjoeuropskom vremenu, vjerojatno ubivši “određen broj militanata Kataib Hezbolaha” i uništivši više objekata koje je koristila ta skupina, priopćila je američka vojska.

Američka vojska izvela je zračne napade u ponedjeljak u Iraku kao odgovor na napad proiranskih militanata bespilotnim letjelicama na američku vojnu bazu, nakon kojega su tri američka vojnika ranjena, a jedan je u kritičnom stanju, rekli su dužnosnici.

Riječ je o posljednjoj demonstraciji na koji se način sukob Izraela i Hamasa širi Bliskim istokom, stvarajući previranje zbog kojega su američki vojnici u bazama u Iraku i Siriji mete.

Grupe povezane s Iranom u Iraku i Siriji protive se izraelskoj kampanji u Gazi i smatraju Sjedinjene Države djelomično odgovornima.

“Ovi udari imaju za cilj pozvati na odgovornost one elemente koji su izravno odgovorni za napade na koalicijske snage u Iraku i Siriji i umanjiti njihovu sposobnost da nastave s napadima. Uvijek ćemo štititi naše snage”, poručio je general Michael Erik Kurilla, šef Središnjeg zapovjedništva SAD-a.

Američka baza u Erbilu u Iračkom Kurdistanu napadnuta je jednosmjernom dronom ranije u ponedjeljak, što je dovelo do najnovijih američkih žrtava.

Baza je više puta gađana. Reuters je izvijestio o još jednom značajnom napadu dronom u listopadu na američku bazu u Erbilu 26. listopada. Tada je dron probio protuzračnu obranu, ali nije došlo do detonacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh