Vijesti

Ministar odbrane Izraela poručio vojnicima: Uskoro ćete vidjeti Gazu iznutra

Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant rekao je danas vojnicima na granici Pojasa Gaze da će naredba da uđu na tu teritoriju kojom vlada Hamas uskoro stići.

“Vi sada vidite Gazu izdaleka, uskoro ćete je vidjeti iznutra. Naredba će doći”, rekao je Gallant pripadnicima Brigade Givati, prenijeli su izraelski mediji.

General-major Jaron Finkelman, zadužen za Južnu komandu Izraelskih odbrambenih snaga, rekao je da se očekuje da kopnena ofanziva u Pojasu Gaze bude “duga i intenzivna”.

“Ovaj rat nam je nametnuo okrutni neprijatelj koji nas je jako povrijedio, ali smo ih zaustavili, zadajemo im teške udarce”, rekao je Finkelman vojnicima.

On je najavio da će se borba sada premjestiti na neprijateljsku teritoriju i da će biti teška.

Sukobi koji se trenutno vode su najsmrtonosniji od pet ratova u Gazi za obje strane. Ministarstvo zdravlja u Gazi danas je saopštilo da je u izraelskim napadima ubijeno 3.785 Palestinaca, a gotovo 12.500 ranjeno.

U Izraelu je ubijeno više od 1.400 ljudi. Izraelski vojni portparol izjavio je da su porodice 206 ljudi za koje se vjeruje da ih je zarobio Hamas i odveo u Gazu, o tome obaviještene.

Podsjetimo, borbe su počele kada je palestinski pokret Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka.

Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aqsa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh