Vijesti

NJEMAČKI MEDIJI OBJAVILI DETALJE: Schmidt ‘saslušan’ u Bundestagu

Njemački dnevni list Tageszeitung objavio je da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt početkom sedmice odgovarao na neka pitanja Bundestaga.

Oni podsjećaju da su se održali protesti na dan izbora Vlade FBiH.

Dalje ističu kako je opet za sve optužen Schmidt.

Naravno, kao što je to često bivalo u posljednje vrijeme, ljutnja je zapravo bila usmjerena na Nijemca. Visoki predstavnik Christian Schmidt je ponovo intervenirao na izborima u posljednjem trenutku. Bivši federalni ministar poljoprivrede u kabinetu Merkel i političar CSU je od 2021. godine na funkciji koju je stvorilo Vijeće sigurnosti UN-a prije skoro 30 godina da donese mir u Bosnu.

Međunarodna zajednica je dotičnom izaslaniku dala širok spektar odredbi, koje su nazvane po bivšoj prijestonici savezne države “Bonske ovlasti”. Oni mu omogućavaju da presječe Gordijeve čvorove ili da potpuno ukloni neposlušne političare sa dužnosti.

Način na koji to radi, međutim, izazvao je takvu pomutnju da je prije nekoliko mjeseci Schmidt pozvan da govori u komitetu za vanjske poslove Bundestaga”, naveli su oni.

I taj razgovor je održan u srijedu.

Međutim, prema učesnicima, to je bila više misija utvrđivanja činjenica nego ispitivanje – u svakom slučaju, Schmidt je odgovoran međunarodnoj zajednici, a ne njemačkom Bundestagu, kaže Boris Mijatović, izvjestilac Zelenih za Balkan i pitanja EU.

Da, gospodin Schmidt je problem, ali on nije najveći u regionu.

Prema Mijatovićevim riječima, i sam je pratio prebrojavanje glasova kao posmatrač izbora u Tuzli u oktobru kada je stigla SMS poruka da je Schmidt promijenio izborni pravilnik tokom izbora koji su u toku.

Moja kritika prema njemu je javna, ali on ne poziva na Schmidtovu smjenu.

Ali on bi trebao prestati da se ponaša kao političar i umjesto toga promovira ravnotežu, pomirenje i prije svega građansko društvo – kaže Mijatović.

Tagezeitung navodi da se premalo radi protiv bojkota ovog procesa.

Kao primjer Zeleni navode nastup osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, koji se nakon izlaska iz zatvora, uz podršku hrvatskih ministara, javno hvalio da se ne kaje. Ili Milorad Dodik, predsjednik RS, koji bojkotuje Ustavni sud.

Schmidt je sada pristao da se pobrine za to. Vidjet ćemo – navodi Mijatović.

Njegovim odlukama su Bošnjaci, najveća etnička grupa u zemlji, namjerno stavljeni u nepovoljniji položaj u korist Hrvata i njihove stranke HDZ – poručio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izbor Nikšića postao je moguć nakon što je Schmidt uveo rješenje koje omogućava zaobilaženje jednog od entitetskih potpredsjednika u slučaju dužeg zastoja u procesu. Međutim, Schmidtovi kritičari smatraju da nove odredbe ostavljaju prostor za daljnje blokade u budućnosti – od strane HDZ-a.

Primjerice, jedina stranka u Domu naroda FBiH ima tropetinsku većinu potrebnu da odbije buduće kandidate za premijera.

Prema njegovim kritičarima, Schmidt je na sličan partijski način intervenisao u oktobru kada je u noći parlamentarnih izbora promijenio pravila Doma naroda, etničkog gornjeg doma parlamenta. U komori se razmatraju predlozi zakona kako bi se utvrdilo da li se njima krše vitalni interesi cijele zemlje”, kaže Tagezeitung.

Oni podsjećaju da je dublji razlog za probleme ustvari sam Dejton koji je uveo niz mehanizama etničke kontrole kako bi se osiguralo da sve tri glavne etničke grupe – Bošnjaci, Srbi i Hrvati – imaju ravnopravan položaj u poslijeratnoj politici zemlje.

Zatim je tu Schmidtova politika. Gotovo dvije godine nakon njegovog imenovanja u augustu 2021., čak su i njegove bivše pristalice razočarane, a pozivi na njegovu ostavku i zamjenu sve su glasniji. Schmidt insistira da su njegove promjene tu samo da nametnu volju naroda – navodi njemački list.
Odluka visokog predstavnika osigurava etnički sastav vlade i balansira ga sa buržoasko-demokratskim principima – pravdao se Schmidt.
To je za sve građane Bosne i Hercegovine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh