Vijesti

Moskovski rabin: Jevreji bježite iz Rusije dok možete

Glavni moskovski rabin u egzilu Pinhas Goldšmit kaže da Jevreji treba da napuste Rusiju dok još mogu, pre nego što postanu žrtveni jarci za probleme izazvane Putinovim ratom u Ukrajini.

„Kada se osvrnemo na rusku istoriju, kad god je politički sistem bio u opasnosti, videli ste vladu koja pokušava da preusmeri gnev i nezadovoljstvo masa ka jevrejskoj zajednici“, rekao je Pinhas Goldšmit za Gardijan. „To smo videli u imperijalno doba i na kraju staljinističkog režima.

Pritisak režima

„Vidimo porast antisemitizma kako se Rusija vraća novoj vrsti Sovjetskog Saveza, a korak po korak se ponovo spušta Gvozdena zavesa. Zato smatram da je najbolja opcija za ruske Jevreje da odu“, dodao je on.

Goldšmit je podneo ostavku i napustio Rusiju u julu nakon što je odbio da podrži rusku invaziju na Ukrajinu.

„Oni su vršili pritisak na lidere zajednice da podrže rat, a ja sam to odbio. Podnio sam ostavku jer bi nastavak funkcije glavnog rabina Moskve predstavljao problem za zajednicu zbog represivnih mjera protiv neistomišljenika“, rekao je on.

Istorija antisemitizma u SSSR-u

Ruski Jevreji su emigrirali u desetinama hiljada tokom proteklih 100 godina, prvo u Evropu i Ameriku, a nedavno i u Izrael. Prema popisu iz 1926. godine, u tadašnjem Sovjetskom Savezu bilo je 2.672.000 Jevreja, od čega 59% u Ukrajini. Danas je u Ruskoj Federaciji ostalo samo oko 165.000 Jevreja od ukupno 145 miliona stanovnika.

Ukrajina ima dugu istoriju antisemitizma od pogroma krajem 19. veka do pomaganja nacističkih masakra tokom Drugog svetskog rata. Najozloglašenije od njih bilo je ubistvo 33.000 Jevreja u Babinom Jaru u Kijevu 1941. godine.

Imajući u vidu ovu istoriju, Goldšmit je rekao da je izuzetno to što je Vladimir Zelenski, koji nikada nije krio svoje jevrejstvo, izabran za predsednika Ukrajine sa više od 70 odsto glasova. Ta činjenica je sahranila tvrdnju Vladimira Putina da Ukrajinom upravljaju neonacisti, rekao je rabin. „Pokažite mi drugu zemlju koja je u rukama nacista i u kojoj jevrejska zajednica napreduje, prenosi N1BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh