Vijesti

Nemogućnost popune Doma naroda FBiH: Bošnjak, Srbin i ostali tražit će se preraspodjelom mandata

Centralna izborna komisija BiH danas je, nakon izvršenih provjera, ovjerila i kandidatske liste iz skupština Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici utvrdila rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zapadnohercegovačkog i Tuzlanskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zapadnohercegovačkog kantona iz hrvatskog naroda izabrani su Milan Ševo, Ivana Zrimšek Šaravanja, Tomislav Mandić i Ivica Pavković dok je iz srpskog naroda izabran Miroslav Mitrović.

Budući da u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona nema izabranih poslanika iz bošnjačkog naroda i ostalih, popuna po jednog mandata iz reda bošnjačkog naroda i iz reda Ostalih vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Tuzlanskog kantona iz reda bošnjačkog naroda izabrani su Dževad Hadžić, Muamer Zukić, Senad Alić, Izen Hajdarević i Damir Šišić. Iz hrvatskog naroda izabrana je Silvana Banović. Iz srpskog naroda izabrani su Slađan Ilić i Žarko Vujović dok je iz ostalih izabrana Sandra Imširović.

Utvrđivanje rezultata posrednih izbora iz Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH je uslijedilo nakon provedenog žrijebanja za peti mandat iz bošnjačkog naroda i nakon provedenog žrijebanja za dodjelu jednog mandata iz hrvatskog naroda.

Iz bošnjačkog naroda žrijebane su kandidatske liste Asmira Hasića i Damira Šišića i izvučena je kandidatska lista Damira Šišića, dok su hrvatskog naroda žrijebane kandidatske liste Borisa Krešića i Silve Banović i izvučena je kandidatska lista Silve Banović.

Budući da u Skupštini Tuzlanskog kantona nema dovoljan broj izabranih poslanika iz srpskog naroda, popuna jednog mandata vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Centralna izborna komisija BiH danas je, nakon izvršenih provjera, ovjerila i kandidatske liste iz skupština Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh