Fudbal

UEFA objavila imena: Tri fudbalera u igri za nagradu najboljeg igrača Evrope

Dobitnik nagrade bit će proglašen na ceremoniji žrijeba grupne faze UEFA Lige prvaka za narednu sezonu 31. avgusta

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je danas imena tri kandidata za nagradu za najboljeg igrača godine u Evropi u sezoni 2022/23.

Za prestižni trofej konkurišu Kevin De Brujne (De Bruyne), Erling Haland (Haaland) i Lionel Mesi (Messi).

Dobitnik nagrade bit će proglašen na ceremoniji žrijeba grupne faze UEFA Lige prvaka za narednu sezonu, koja će se održati u četvrtak, 31. avgusta, u ”Grimaldi Forumu” u Monte Karlu.

Početni uži izbor igrača odabrala je UEFA-ina tehnička studijska grupa na osnovu učinka igrača tokom sezone 2022/23. u klubovima i reprezentaciji.


Za tri najbolja nominirana potom je glasao žiri sastavljen od trenera klubova koji su igrali u grupnim fazama UEFA Lige prvaka 2022/23, UEFA Evropa lige i UEFA Evropa konferencijske lige, zajedno sa trenerima muških nacionalnih timova članica UEFA-e te 54 novinara iz svake zemalje članice UEFA-e (osim suspendovane Rusije) odabranih od strane European Sports Media (ESM).

– Od trenera i novinara je zatraženo da iz uže liste odaberu svoja tri najbolja igrača dodijelivši im pet bodova, tri i jedan. Konačan rezultat je baziran na ukupnom broju glasova trenera i novinara. Trenerima nije bilo dozvoljeno da glasaju za igrače iz svog tima – saopštili su iz UEFA-e.

Među prvobitno nominovanim u uži krug za prestižnu i tradicionalnu nagradu za najboljeg igrača u Evropi nisu uspjeli ući: Ilkaj Gindoan (Ilkay Gundogan), Rodri, Kilijan Mbape (Kylian Mbappe), Luka Modrić, Marcelo Brozović, Deklan Rajs (Declan Rice), Aleksis Mekalister (Alexis Mac Allister) i Hesus Navas (Jesus).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh