Fudbal

Barcelona tužila La Ligu

Za 2022/23 klub predviđa ukupan prihod od 1,452 milijardi eura

Fudbalski klub Barcelona pokrenuo je pravni postupak protiv La Lige, pod optužbom da se “ne može takmičiti pod jednakim uvjetima s ostalih 38 klubova, koji su potpisali ugovor s CVC-om”.

A CVC je vodeći globalni upravitelj alternativnih ulaganja (sa sjedištem u Luksemburgu) usmjeren na privatni kapital, sekundarne investicije i kredite s globalnom mrežom od 25 lokalnih ureda i imovinom pod upravljanjem od 137 milijardi eura. CVC i La Liga potpisali su u avgustu 2021. sponzorski ugovor vrijedan 2,1 milijardi eura.

Finansijska injekcija
Financijska injekcija obvezuje klubove da najmanje 70 posto resursa usmjere na ulaganja povezana s infrastrukturom, međunarodnim razvojem, razvojem robne marke i proizvoda, komunikacijskom strategijom, planom inovacija i tehnologije te planom razvoja sadržaja na digitalnim platformama i društvenim mrežama, kako bi mogli dobiti dodatnih 15 posto za registraciju igrača i ostalih 15 posto za financijski dug, prenosi SN.

Barcelona je odlučila pokrenuti sudski proces, jer smatra da je La Liga sprečava povećati masu plaća za 15 posto, te da se u trenutnoj situaciji ne može takmičiti po istim pravilima kao i ostali klubovi zbog finansijskog fer pleja, budući da “ne može proširiti platni limit svog osoblja u tom postotku i ne zna koji bi proračun ili stavka prihoda to mogla učiniti, ako bi to bio slučaj.

Dakle, Barcelona tuži La Ligu smatrajući da ona onemogućava prava proizašla potpisanim ugovor sa CVC-om.

Komisija za finansijsku kontrolu
Prošle sedmice UEFA-ina drugostepena Komisija za licence potvrdila dvije od triju sankcije koje je La Liga izrekla Barceloni zbog prekoračenja ograničenja plaća u registraciji trojice fudbalera prošle sezone. Komisija za financijsku kontrolu La Lige kaznila je Katalonce zbog prekoračenja ograničenja plaće u potpisivanju ugovora Danija Alvesa, Andreasa Christensena i Ronalda Arauja. Kazna koju je podnio poslodavac iznosila je 796.000 eura.

Katalonski klub je zatvorio sezonu 2021/22 s prihodom od 1,077 milijardi eura, nakon što je prodao 10 posto televizijskih prava. Da spomenuta operacija nije realizirana, prihod bi iznosio 750 miliona eura, što je iznos sličan 765 miliona predviđenih u proračunu prije početka sezone.

Za 2022/23 klub predviđa ukupan prihod od 1,452 milijardi eura. Operativni prihodi iznosit će 1,255 milijardi, dakle 23 posto više nego u razdoblju 2021/22., dok će finansijski prihodi, proizašli iz prodaje dionica kompanije, odnosno poluge “Barca Studiosa”, iznositi 197 miliona eura. To daje ukupni neto rezultat od 366 miliona eura.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh