Fudbal

Četiri fudbalera rođena u BiH nastupit će na Mundijalu

Pod vodstvom selektora Safeta Sušića historijski nastup “Zmajevi” završili su u grupnoj fazi takmičenja, sa dva poraza, od Argentine 1:2, i Nigerije 0:1, dok su savladali Iran sa 3:1.

Dejan Lovren - Slavko Midzor / PIXSELL

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u sedam kvalifikacionih ciklusa za nastup na svjetskim prvenstvima jednom je uspjela da izbori učešće na Mundijalu i to 2014. godine u Brazilu.

Pod vodstvom selektora Safeta Sušića historijski nastup “Zmajevi” završili su u grupnoj fazi takmičenja, sa dva poraza, od Argentine 1:2, i Nigerije 0:1, dok su savladali Iran sa 3:1. Takmičenje su završili na trećem mjestu iza Argentine i Nigerije.

Srđan Babić u Srbiji

Iako “Zmajevi” neće igati ni na 22. Svjetskom prvenstvu, koje za dva dana počinje u Kataru, u redovima dvije selekcije, koje učestvuju na ovogodišnjem takmičenju nastupit će četiri igrača rođena u Bosni i Hercegovini.

Za selekciju aktualnog svjetskog viceprvaka – Hrvatsku nastupit će tri igrača rođena u Bosni i Hercegovini. To su Dejan Lovren (Zenica), Josip Šutalo (Čapljina) i Ante Budimir (Zenica).

Četvrti igrač na SP, koji je rođen u BiH je Banjalučanin Srđan Babić, koji će braniti boje Srbije.

U Maroku će igrati 15 igrača koji tu nisu rođeni

U redovima ostalih reprezentacija učesnica Mundijala u Kataru čak 137 fudbalera neće igrati za zemlje u kojima su rođeni.

Njaviše igrača će imati će Maroko – 14, a slijede Tunis i Senegal sa po 12 igrača.

U uvodnom susretu SP-a u nedjelju se sastaju domaća selekcija Katara i Ekvador od 17.00 sati.

Finalni susret na rasporedu je 18. decembra, piše avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh