Nauka

Kineski naučnici otkrili da se jezgra Zemlje zanjiše svakih osam i po godina

Naučnici u Kini nedavno su došli do otkrića i srcu našeg planeta: svakih 8,5 godina Zemljina unutrašnja jezgra zanjiše se oko svoje rotacijske ose.

Ilustracija: Shutterstock

Ova je promjena vjerojatno uzrokovana malom neusklađenošću između unutrašnje jezgre i Zemljinog plašta, sloja ispod Zemljine kore, prema novoj studiji istraživača.

Počevši od oko 2896 km ispod površine, Zemljina je jezgra podijeljena na vrtložnu tekuću vanjsku granicu i većinom čvrsti unutrašnji sloj. Ovo područje je djelomično odgovorno za brojne geofizičke dinamike našeg planeta, od dužine svakog dana do Zemljinog magnetskog polja, koje pomaže u zaštiti čovječanstva od štetnih zraka koje emitira sunce.

Ovaj novootkriveni nagib u unutarnjoj jezgri mogao bi na kraju dovesti do promjene u obliku i kretanju tekuće jezgre, što bi dovelo do potencijalnog pomaka u Zemljinom magnetskom polju, prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

Kako bi bolje razumjeli unutrapnji rad ove jezgre, geofizički istraživači, predvođeni Hao Dingom sa Univerziteta Wuhan, analizirali su 2019. kretanje Zemljine rotacijske osi u odnosu na njezinu koru, što je poznato kao polarna rotacija. Otkrili su blago odstupanje u polarnom kretanju koje se događa otprilike svakih 8,5 godina, što ukazuje na potencijalnu prisutnost “kolebanja unutarnje jezgre”, sličnog titranju vretenca.

Za svoju posljednju studiju, Ding i njegovi suautori dodatno su potvrdili ovaj ciklus mjereći male pomake u dužini dana širom svijetm, koje kontroliše periodično kretanje Zemljine rotacijske os i uspoređujući ih s varijacijama u polarnom kretanju koje su prethodno identificiran.

Njihovi podaci sugerišu da je ovo kolebanje vjerojatno uzrokovano nagibom od 0,17 stepeni između Zemljine unutrašnje jezgre i plašta, što je u suprotnosti s tradicionalnom teorijom rotacije Zemlje koja “pretpostavlja da su os rotacije Zemljine unutrašnje jezgre i os rotacije plašta podudaraju”, rekao je Ding za Live Science.

Ovaj nagib može značiti da bi sjeverozapadna hemisfera unutarnje jezgre mogla biti malo gušća od ostatka ovog sloja, te da također postoji razlika u gustoći između Zemljine unutrašnje i vanjske jezgre, prema istraživanju.

Ubuduće, ovo bi otkriće moglo pomoći istraživačima da razumiju dinamiku između Zemljine unutrašnje jezgre i procesa koji utječu na čovječanstvo, od potresa do promjena u magnetskom polju, piše klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh