Nauka

Doktorica upozorava: “Pojavili su se novi slučajevi i zarazili su se pakovanjem od hrane. na ovo treba da obratite pažnju”

Doktorica Sara Džarvis gostujući u jutarnjem programu britanske televizije ITV upozorila je gledaoce da postoji šansa da se zaraze korona virusom od namirnica koje kupuju. Naime, ovo se odnosi na pakovanje, ne na samu namirnicu.

Kupovina - Blogspot

Nakon što je otkriveno da je 300 radnika u fabrici Greencore pozitivno na korona virus, doktorica sugeriše da postoji mogućnost da se zaraze i kupci. Greencore je proizvođač gotovih sendviča.

Teoretski i da je hrana kuhana, ako je pakovanje napravljeno u sredini koja je zarazna, postoji rizik. Ovo smo mogli da saznamo na osnovu najnovijih događaja u Novom Zelandu jer kod njih se žarište pojavilo zbog pakovanja namirnica, a ne ljudi“, objasnila je Sara Džarvis.

Doktorica kaže da treba podsjetiti ljude da virus može da preživi na kartonu 24 sata i tri dana na metalnim i plastičnim površinama.

“Znamo da postoji rizik i kao što smo primijetili, bilo je dosta zaraženih slučajeva u fabrikama proizovdnje mesa i u drugim lancima proizvodnje namirnica”, dodaje ona.

Savjet dokorice je da i pored malog rizika zaraze i prenosa virusa preko pakovanja hrane, da za svaki slučaj treba biti oprezan i prebrisati ili naprskati pakovanje dezinfekcionim sredstvima prije odlaganja na radni dio ili na kuhinjsku ploču, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh