Mobiteli

Šta može biti razlog što vam je telefon spor?

Ako ste primijetili da je vaš mobilni telefon usporio ili prestao reagovati, odnosno konstantno prekida sa radom i “koči”, postoji nekoliko razloga, odnosno krivaca za to. Šta može biti uzrok tome, te kako da ga vratite u ispravno stanje, možete saznati u nastavku teksta.

Mobitel - Ilustracija / Depositphotos, Leungchopan

Razlozi zbog kojih je telefon usporio?

Mobilni telefon koji stalno blokira ili sporo radi može otežati svakodnevicu, odnosno komunikaciju. Brojni su razlozi zbog kojih se vaš telefon ovako ponaša, a ovo su neki od njih:

*Pregrijavanje

*Nedovoljno prostora za skladištenje

*Stara baterija

*Korištenje starog operativnog sistema

*Pokretanje prevelikog broja programa ili aplikacija

*Telefon je zastario

Moguće je da je starost jedan od glavnih razloga zbog kojih vaš telefon postaje sporiji. Zapitajte se koliko je star te prije koliko godina ste ga kupili, a ako je vaš telefon previše star, možda ćete čak trebati krenuti u potragu za novim.

Proizvođači mobilnih telefona redovno ažuriraju svoje sisteme, što znači da se vaš telefon mora nositi sa tehnologijom koja se neprestano mijenja, pa u skladu s tim, telefon možda usporava jer ne može pratiti ove aplikacije.

Još jedan razlog zbog kojeg vaš telefon potencijalno postaje sporiji jeste nedostatak prostora za skladištenje podataka. Ako vam je ostalo tek nekoliko bajtova, vaš uređaj može biti preopterećen, što dovodi do sporog rada.

Ako ne izbrišete keš memoriju ili ne oslobodite RAM od privremenih datoteka, takođe možete primijetiti da vaš telefon postaje sve sporiji. Male datoteke mogu se nakupljati, a da vi to i ne primijetite te mogu narasti i zauzeti više memorijskog prostora i uzrokovati ograničenu memoriju vašeg telefona.
Kako da riješite ovaj problem?

Savjetuje se da provjerite prostor za skladištenje na uređaju i izbrišite nepotrebne datoteke, jer ćete oslobađanjem memorije poboljšati rad telefona.

Takođe, izbrišite datoteke i aplikacije koje je potrebno ukloniti pomoću “Podrške za uređaj”.

Inače, brzina uređaja se može smanjiti ukoliko aplikacije rade u pozadini. Upravo zbog toga bi trebalo da održavate svoj uređaj u optimalnom radnom stanju pomoću opcije “Optimizacija”.

Osim toga, rad svog uređaja možete poboljšati ažuriranjem softvera na najnoviju verziju. Time se povećava kompatibilnost te se omogućava ispravljanje pogrešaka, a to će vam poboljšati performanse i pomoći da ubrzate stvari.

Da biste provjerili aktuelizacije softvera, idite na “Podešavanje” i dodirnite “Ažuriranje softvera”, te zatim dodirnite “Preuzimanje i instalacija”.

Ponekad je dovoljno samo da isključite i ponovno uključite telefon, jer je to jednostavan način za čišćenje aplikacija koje se ne upotrebljavaju i rade u pozadini te za ubrzanje telefona.

Očistite početni ekran – Ako su performanse telefona loše tokom surfovanja, ne zaboravite da očistite početni ekran te se uvjerite da nemate nepotrebne fidove iz aplikacija. Isključite sve to i obezbijedite da na vašem početnom ekranu imate samo nekoliko ikona.

Uključite uštedu podataka – Ukoliko želite da poboljšate brzinu tokom pretraživanja interneta, uključite čuvanje podataka u Chromeu. Ušteda podataka komprimuje stvari kao što su slike i video-snimci prije nego što ih prikažete u pregledaču.

Očistite keš memoriju – Ovo je možda jedna od najpoznatijih opcija za poboljšanje iskustva korisničkog interfejsa, tako da je keš prostor koji vaš uređaj koristi za skladištenje datoteka i podešavanja oslobođen za nešto što će mu kasnije možda trebati. Možete da uklonite keširane podatke pojedinačno tako što ćete otići u meni za podešavanja, pronaći informacije o aplikaciji i skladište te obrisati keš memoriju. prenose Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh