Mobiteli

Proizvođači telefona ne žele slanje poruka preko satelita

Kompanija Iridium, koja je bila partner Qualcomma u kreiranju Snapdragon Satellite programa, sada ima slobodu da sarađuje sa drugim proizvođačima čipova.

Pixabay

Qualcomm je u januaru ove godine najavio Snapdragon Satellite – projekat koji je za cilj imao da omogući korisnicima androida da šalju tekstualne poruke preko satelita kada nemaju pristup telefonskim uslugama.

Ovo je trebalo da bude Qualcommov odgovor na Appleovu SOS funkciju u hitnim slučajevima, koja je debitovala na iPhne 14 liniji. Međutim, pomenuta inicijativa nije zaživjela onako kako se Qualcomm nadao.

Zbog toga Qualcomm okončava svoje Snapdragon Satellite partnerstvo sa kompanijom Iridium, proizvođačem satelitskih telefona.

Iako su dvije kompanije uspješno razvile i demonstrirale tehnologiju, proizvođači telfona su ti koji nisu želeli da tehnologiju implementiraju u svoje uređaje, kako navode iz kompanije Iridium.

Tačnije, proizvođači telefona biraju otvoreniji pristup i rješenje koje ne pozicionira Qualcomm kao međuposrednika. Pored toga, cijena satelitskog slanja poruka je takođe uticala na ovakvu odluku.

Iridium ističe da je sada slobodan da sarađuje direktno sa proizvođačima telefona, kreatorima mobilnih operativnih sistema i proizvođačima čipova.

S druge strane, Apple ostaje na ovom tržištu i svoju SOS funkciju u hitnim slučajevima je dodatno poboljšao i za iPhone 15 liniju. Takođe sljedeće godine će Starlink lansirati svoj satelitski SMS servis, pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh