Internet

Iz Twittera prijete tužbom zbog nove društvene mreže Threads

Threads, koji je u srijedu lansiran za milijune korisnika, vrlo je sličan Twitteru i iz Mete su ga predstavili kao njegovu “prijateljsku” alternativu.

Threads - agencije

Međutim, Elon Musk je na to sve izjavio kako je “konkurencija u redu, ali varanje nije”, vjerujući kako su neki od bivših zaposlenika Twittera pomogli u stvaranju ove nove mreže. Iz Mete su u pravnom pismu pak zanijekali takve i sve slične tvrdnje, piše BHRT.

Više od 70 milijuna ljudi prijavilo se za novu aplikaciju, dok Twitter trenutno ima procijenjenih 350 milijuna korisnika, navode iz Mete.

Fascinantna je činjenica da je Twitteru trebalo četiri godine da izgradi isti broj korisnika koji je Threads stekao u jednom danu, no ogromna je razlika i da je Twitter krenuo od nule, dok je Threads uspio iskoristiti već postojeće dvije milijarde mjesečnih korisnika Mete, budući da je dozvolio prijavu korištenjem postojećih računa s Instagrama.

Mnogi su nakon prvog korištenja Threadsa rekli kako je jako sličan Twitteru, a da je sam način objave statusa gotovo identičan po tom pitanju. Međutim, američki zakon o autorskim pravima ne štiti ideje, tako da bi Twitter, kako bi bio uspješan na sudu, morao dokazati da je njegovo vlastito intelektualno vlasništvo, kao što je programski kod, zapravo preuzeto od strane Mete.

U potezu o kojem je prvi izvijestio novinski list Semafor, Twitterov odvjetnik Alex Spiro poslao je u srijedu pismo izvršnom direktoru Mete, Marku Zuckerbergu, optužujući Metu za “sustavno, namjerno i nezakonito prisvajanje Twitterovih poslovnih tajni i drugog intelektualnog vlasništva” za stvaranje Threadsa.

Konkretno, Spiro je naveo da je Meta zaposlila desetke bivših zaposlenika Twittera koji su “imali i nastavljaju imati pristup Twitterovim poslovnim tajnama i drugim vrlo povjerljivim informacijama” što je u konačnici pomoglo Meti da razvije ono što je on nazvao “kopija” aplikacije Twitter.

U tom pismu navodi se sljedeće:

Twitter zahtijeva da Meta poduzme hitne korake kako bi prestala koristiti Twitterove poslovne tajne ili druge vrlo povjerljive informacije. Twitter pridržava sva prava, uključujući, ali ne ograničavajući se na, pravo na traženje građanskih pravnih lijekova i zabrane bez daljnje obavijesti. Nakon što je Threads lansiran u 100 zemalja, Zuckerberg je prekinuo više od 11 godina šutnje na Twitteru i objavio vrlo popularan meme dviju gotovo identičnih figura Spider-Mana koje pokazuju jedna na drugu, što ukazuje na sličnost ove dvije društvene mreže i tako samo “dolio ulje na vatru.”

Ubrzo nakon toga, riječ “Threads” bila je globalno popularna na Twitteru, a Musk je rekao: “Neizmjerno je bolje biti napadnut od stranaca na Twitteru, nego prepustiti se lažnoj sreći Instagrama.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh