Zdravlje

Upozorenje o suplementima: Muškarac umro nakon što je uzeo previše vitamina D

Nakon kobnog predoziranja 89-godišnjaka koji je uzeo preveliku količinu vitamina D, mrtvozornik traži da se uvedu nova pravila pakiranja suplemenata.

Nakon smrti Davida Mitchenera, mrtvozornik je pisao Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb i Agenciji za standarde hrane (FSA).

U izvješću se navodi da je 89-godišnjak uzimao vitaminske dodatke najmanje devet mjeseci prije smrti.

Prije njegove smrti, test je pokazao maksimalnu razinu vitamina D koju može zabilježiti laboratorij, piše BBC.

Mitchener je preminuo u bolnici East Surrey u svibnju 2023., a istraga je završila u prosincu. Utvrđeno je da je Mitchener umro od toksičnosti vitamina D, hiperkalcijemije te zatajenja srca i bubrega. Zaključeno je da je preminuo nesretnim slučajem.

“Vrlo ozbiljni rizici”
Jonathan Stevens, pomoćnik mrtvozornika, izrazio je zabrinutost da vitaminski dodaci mogu imati “potencijalno vrlo ozbiljne rizike i nuspojave kada se uzimaju u prekomjernim količinama” i da taj podatak trenutno ne mora biti naznačen na pakiranju. Također je rekao da nedostatak odgovarajućih upozorenja i smjernica o doziranju predstavlja problem.

FSA i Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb (DHSC) rekli su da će odgovoriti mrtvozorniku na izvješće, koje je također poslano tvrtki koja je prodavala dodatke prehrani.

Glasnogovornik FSA rekao je da odgovornost za politiku dodataka prehrani u Engleskoj nije izravno u nadležnosti FSA.

Glasnogovornik DHSC-a rekao je: “Duboko se suosjećamo s obitelji i prijateljima Davida Mitchenera. Razmotrit ćemo nalaz mrtvozornika u cijelosti i odgovoriti u dogledno vrijeme.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh