Zdravlje

Ovaj domaći lijek pomoći će vam da se riješite kašlja: Potrebne su samo dvije namirnice

Osim što se domaći sirup protiv suhog kašlja i bronhitisa prenosi s koljena na koljeno na ovim prostorima jer je vrlo učinkovit i brz za pripremu.

Kašalj - Blogspot.com

Visok sadržaj složenih ugljikohidrata, zahvaljujući kojima ne dobivamo višak kilograma, kao i minerala kao što su: kalcij, magnezij, fosfor, željezo i kalij. Također, crna rotkva sadrži visoku koncentraciju eteričnih ulja, koja blagotvorno djeluju na rad crijeva.

A evo kako napraviti domaći sirup protiv kašlja i bronhitisa.
Potrebno je

1 crna rotkva srednje veličine
2 kašike kvalitetnog, domaćeg meda

Priprema

Rotkvicu dobro operite i osušite. Ako nije ravna, donji dio malo odrežite da sjedne ravno. Odrežite gornji dio koji će nam trebati kasnije. Napravite udubljenje u rotkvi, ostavljajući stijenke debele oko dva centimetra. U udubinu dodajte dvije kašike meda (za više od pola rotkvice) ili četiri kašike šećera (ako ste alergični na med).

Pokrijte ga poklopcem – gornjim odrezanim vrhom. Ostavite preko noći. Za to vrijeme u rotkvi će se pojaviti ljekoviti sirup, neophodan u liječenju kašlja. Ujutro možete početi koristiti ovaj ljekoviti sirup. Sirup protiv kašlja treba uzimati četiri do pet puta dnevno, nekoliko minuta prije jela. Odrasli po jedna kašika, a djeca po jedna kašičica.

Sirup ćete koristiti tokom dana, pa u istu rotkvicu navečer dodajte med, a sutradan ponovno uzmite ovaj ukusni i ljekoviti sirup. Tek nakon dva-tri dana možete promijeniti rotkvicu.

Ovim ljekovitim sirupom brzo se rješavamo suhog i upornog kašlja. I djeca će to prihvatiti sa zadovoljstvom.
Važno

Samo treba biti oprezan kod dijabetičara, ne smije se davati djeci mlađoj od godinu dana jer veća količina meda može izazvati alergiju. Unatoč ljekovitim svojstvima, postoje kontraindikacije za korištenje: akutne bolesti probavnog trakta, jetre, žučnog mjehura i bubrega, a osobe s ovim zdravstvenim problemima ni u kojem slučaju ne smiju piti sok od rotkvice. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh