Zdravlje

ZNATE LI KOJE JE VOĆE I POVRĆE ZVANIČNO NAJZDRAVIJE NA SVIJETU? STRUKA JE DALA SVOJ SUD

Nedavno smo saznali da je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio da je najzdravije povrće potočarka.

Paradajz - AgroKlub.rs

Ova salata osvojila je maksimalnih 100 bodova, a zatim slijede: kineski kupus, blitva, cvekla i špinat.

Kada je riječ o voću, CDC kaže da je najzdraviji paradajz. Botanički gledano, on se smatra voćem i dobio je 20 na CDC-ovoj listi, te se našao odmah iznad limuna.

Paradajz je prepun antioksidanasa za koje je poznato da pomažu u odbrani od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i povezuju se s razvojem raka, dijabetesa, bolesti srca i drugih hroničnih stanja.

CDC-ova kategorizacija voća i povrća zasnovana je na količinama 17 hranljivih materija u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Paradajz težak 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata. Također je bogat likopenom, koji mu daje crvenu boju.

Namirnica koja najbrže podiže željezo, na kožu djeluje kao skup serum, a svako može da je priušti
„Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može da pomogne u zaštiti tijela od raka i bolesti srca“, kaže dijetetičarka Cherry Berger, te upućuje na studiju objavljenu 2021. u časopisu Food Chemistry.

Tada je otkriveno da konzumiranje paradajza i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh