Zdravlje

Imate osjećaj da vas neko posmatra: To može ukazivati na ovu bolest

Između 40 i 50 posto oboljelih doživljava tu vrstu halucinacije

halucinacije - screenshot

Neugodan osjećaj da vas neko posmatra simptom je rane faze Parkinsonove bolesti koji se često zanemaruje, kažu naučnici te navode da između 40 i 50 posto oboljelih doživljava tu vrstu halucinacije.

Pojava halucinacija

Iako mnogi ljekari taj simptom pripisuju nuspojavama lijekova, neuronaučnici iz Švicarske i Španije sada su otkrili da bi halucinacije zapravo mogle biti rani znak Parkinsonove bolesti.

– Ako imate Parkinsonovu bolest i imate halucinacije, čak i one manje, trebali biste podijeliti ovu informaciju sa svojim ljekarom što je prije moguće – upozorio je Fosko Bernaskoni (Fosco Bernasconi), naučnik u Laboratoriju za kognitivnu neuronauku švicarskog Ecole Polytechnique Federale de Lausannea (EPFL). prenosi Avaz

Prosječna dob u kojoj se bolest javlja je oko 60 godina iako se u 10 posto slučajeva prvi simptomi uočavaju već u dobi od 50 godina.
Prepoznavanje simptoma

Pravovremeno prepoznavanje simptoma Parkinsonove bolesti može dovesti do ranijih dijagnoza i pristupa liječenju koje poboljšava kvalitetu života pacijenata. Osim halucinacija, postoji još nekoliko znakova upozorenja koji ukazuju da bi osoba mogla bolovati od ove bolesti. To su:

– tremori

– problemi s kretanjem

– ukočenost mišića

– gubitak čula mirisa

– problemi s mjehurom ili crijevima

-depresija i anksioznost.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Nature Mental Health”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh