Zdravlje

GASTROENTEROLOG UPOZORAVA ŠTA NE BI TREBALO JESTI PREVIŠE

Uredu je povremeno uživati u hrani koja se možda ne smatra zdravom, ali gastroenterolog Sarmed Sami kaže da postoje namirnice kojima pristupa s velikim oprezom.

Prerađeno meso

Prerada mesa može pomoći da se poboljša njegova tekstura i rok trajanja, ali ako se jede previše i prečesto, može i štetiti našem zdravlju.

Mliječna hrana s visokim sadržajem masti

Intolerancija na laktozu je jedna od najčešćih intolerancija na hranu. Ovo stanje može dovesti do neželjenih simptoma nakon konzumiranja mliječne hrane. Simptomi uključuju nadimanje, bol u stomaku, gasove i dijareju.

Ona može izazvati stomačne tegobe, jer usporava pražnjenje želuca zbog velike količine masti. Prekomjerna potrošnja masti može dovesti do nadimanja, mučnine i grčeva.

Slatka pića

Konzumiranje slatkih napitaka nema zdravstvene koristi, a to uključuje i voćne sokove, ako se s njima pretjera. Višak šećera je povezan s povećanjem tjelesne težine, faktorom rizika za mnoge bolesti.

Gotova jela

Ishrana zasnovana na ultraprerađenoj hrani povezana je s brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, sindrom iritabilnog crijeva, depresiju, astmu i rak. prneosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh