Zdravlje

Ovaj jednostavni test mogao bi vas upozoriti na rak pluća, radi se pomoću prstiju

Iako rak pluća nije uvijek jednostavno prepoznati, zbog čega pravovremena dijagnoza često i izostane, naučnici su otkrili da navodno postoji jednostavan test koji bi vas mogao upozoriti na mogućnost raka pluća.

prsti - Huffpost

“Postoji jednostavan način na koji to možete uočiti”, kaže Emma Norton iz Bupa. Zove se Schamroth test i uključuje slaganje noktiju da vidite postoji li prostor u obliku dijamanta između vaših zanoktica. Ako nema mjesta, to je znak da imate “kucanje prstima” što može upućivati na raki pluća.

Savjetnik medicinske sestre za onkologiju poziva ljude da budu na oprezu za “kuckanjem prstima”, jer bi to moglo biti znak raka pluća.

“Većina ljudi s karcinomom pluća ne zna da im prsti lupaju osim ako ne znaju posebno da paze na to, ali Schamrothov test je zaista jednostavan način da se proveri potencijalna osnovna stanja. Test koriste medicinski radnici kao djelomičan metod potvrđivanja stanja, ali možete ga napraviti i sami – traje samo nekoliko sekundi”, dodaje

Kako možete uraditi Schamroth test?

Prvo, stavite ruke ispred sebe i dodirnite vrhove kažiprsta. Zatim učinite da vam se nokti dodiruju savijanjem vrhova prstiju (kao na slici). Možete li vidjeti mali jaz u obliku dijamanta odmah ispod ležišta za nokte?

“Ako ne vidite nikakav razmak između noktiju, to znači da su vam prsti izbočeni – trebali biste posjetiti svog liječnika opće prakse što je prije moguće kako bi utvrdio da li je uzrokovano ovim stanjem“, kaže Norton.

Vrijedno je još jednom napomenuti da dodirivanje noktiju ne znači da definitivno imate rak pluća, ali važno je otići ljekaru i otkloniti sumnje. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh