Zdravlje

Stroga prehrana: Dijete zbog kojih slavne dame ostaju u top-formi

Šta jedu Viktorija Bekam, Dženifer Aniston, Hali Beri, Megan Foks, Megan Markl

Održavati holivudsku ljepotu, vjerovali ili ne, jedna je od težih stvari s kojima se nose mnoge zvijezde. S obzirom na to da su konstantno pod povećalom i izloženi kritikama javnosti, često imaju pritisak izgledati što bolje. Stroge dijete, svakodnevno treniranje i disciplina razlozi su zbog kojih izgledaju besprijekorno kada se pojave na crvenim tepisima ili u najnovijem filmu. Ako ste se pitali kako to izgledaju jelovnici poznatih, pročitajte u nastavku.

Viktorija Bekam
Modna ikona i bivša članica grupe „Spice Girls“ Viktorija Bekam (Victoria Beckham) već 25 godina jede isti obrok gotovo svaki dan. Dejvid Bekam (David) u februaru ove godine učestvovao je u jednom podcastu u kojem je otkrio kako izgleda jelovnik njegove supruge.

– Nažalost, u braku sam s nekim ko jede istu hranu svaki dan. To traje već 25 godina. Otkako sam je upoznao, jede samo ribu na žaru i povrće kuhano na pari. Rijetko kad odstupa od toga – rekao je Dejvid za „River Cafe Table 4“.

Modna dizajnerica otkrila je nedavno kako ne jede ništa kuhano na ulju ili maslacu, a izbjegava i crveno meso i mliječne proizvode. Istraživanja su pokazala kako jedenje istog jela svaki dan može pomoći u mršavljenju jer tada imate bolju kontrolu nad onim što unosite u tijelo te možete spriječiti nagle skokove masnoće u krvi.

Dženifer Aniston
U svojim pedesetima Dženifer Aniston (Jennifer) i dalje privlači pažnju svojim mladolikim izgledom, a žene kao i 90-ih zavide na njenoj veličanstvenoj figuri. Zvijezda „Prijatelja“ još od tinejdžerskih dana započela je s raznim dijetama. Danas se njena prehrana temelji na sljedećem omjeru konzumirane hrane: 30 posto čine govedina i bijela perad, 30 posto biljne masti, a 40 posto povrće i voće. Riječ je o zona-dijeti. Glumica je iz svoje prehrane u potpunosti isključila jela od brašna, riže, tjestenine, krompira, kao i alkohol i konzervanse.

Dženifer jede tri puta dnevno i uvijek pije 1,5-2 litra obične vode. Za „Radio Times“ otkrila je kako jede samo u periodu od osam sati, a ujutro gotovo nikada ne jede, no na ovaj savjet popularne glumice radije se oglušite. Ako se želite držati osmosatne dijete, doručkujte u 9 i neka vam posljednji obrok bude u 17 sati. Salatu kombiniranu s povrćem i proteinima najradije će uvrstiti u svaki svoj obrok, prenosi „lifeandstylemag.com“.

Gvinet Paltrou
Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow) se potpuno okrenula makrobiotičkoj prehrani i paleo dijeti, koja je usredotočena na neobrađenu hranu i izbjegavanje mliječnih proizvoda. U takvoj vrsti prehrane obroci bi trebali biti bogati vlaknima, sjemenkama i orasima i svježim voćem. Čak i za vrijeme godišnjih odmora, otkrila je kako uglavnom ruča čisto povrće i komad ribe, uz zeleni smoothie. Priznala je kako se tokom karantina za vrijeme COVID-19 opustila i u nekoliko navrata počastila tjesteninom, hljebom i alkoholom. Shvatila je kako u tome nema ništa loše, stoga se nemojte osjećati loše ako nekada posustanete jer u umjerenim količinama, sve je dozvoljeno!

Hali Beri
Hali Beri (Halle Berry), „žena mačka“, jedna je od najupornijih sljedbenica keto dijete. Glumica je istaknula kako je upravo ona razlog njene odlične forme. Svoje prehrambene navike otkrila je za „Women’s Health 2020“.

– Obično ne jedem tradicionalni doručak. Veliki sam fan kafe pa obično skuham finu kafu i pomiješam je s maslacem, MCT uljem i kolagenom, a ponekad dodam i malo vrhnja – kazala je Beri.

Također, otkrila je kako povremeno posti kako bi na najbrži način izgubila kilograme.

Njen ručak obično uključuje jednostavnu supu punu različitog povrća s malo sira ili veliku salatu punu proteina. Večera je minimalna, pa će Hali tada uglavnom odabrati “povrće na žaru”. Iako nikada ne jede desert, zvijezda je priznala da se povremeno nakon večere počasti čašom crnog vina.

Megan Foks
S jednom od najzavidnijih figura u Holivudu, Megan Foks (Fox) oslanja se na dijetu 5 faktora, koju je razvio slavni trener Harli Pasternak (Harley). Poznati trener više voli reći da je njegov plan ishrane osmišljen kako bi postao dio svakodnevnog života kod korisnika, nego da je u pitanju kratkoročni dijetalni plan, isključivo s ciljem gubitka tjelesne težine. Ova dijeta traje pet sedmica, uključuje pet obroka dnevno i pet sastojaka po obroku, koji obavezno uključuju proteine, zdrave masti, zdrave ugljikohidrate, vlakna i piće bez šećera. Dopušten je jedan ‘cheat day’ kada ljudi na dijeti mogu jesti što žele (pet slobodnih dana u pet sedmica).

Megan Markl
Iako se ne drži tačno određene dijete, vojvotkinja od Saseksa počinje jutro sa šoljicom vruće vode i limuna, u kombinaciji s bananom i sirupom od agave, a za ručak uglavnom jede tjesteninu. Također voli zelene sokove sredinom poslijepodneva kako bi održala visok nivo energije. Kao zamjenu za poslasticu, Megan bira crveno vino.

Eva Mendes
U intervjuu za časopis „Shape“, američka glumica i model Eva Mendes otkrila je kako oduvijek jede za doručak jaja.

– Za ručak obično jedem losos i rižu ili kvinoju, a trudim se uključiti i salatu. Za večeru isto – objasnila je. Ipak, jednom prilikom za portal „Self“ priznala je kako je najveći ljubitelj slastica pa joj je uvijek bilo teško izbjeći desert na koji se navikla poslije svakog ručka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh