Zdravlje

Ova četiri mjesta na tijelu moramo dobro oprati navečer

Najnovija istraživanja pokazala su kako je najbolje za ljudsko zdravlje tuširati se navečer

Najnovija istraživanja pokazala su kako je najbolje za ljudsko zdravlje tuširati se navečer, odnosno netom prije spavanja. Kako donosi ”Eat This”, postoji nekoliko razloga zašto je večernje tuširanje najbolja opcija za većinu ljudi.

– Tuširanje prije spavanja je dobro za kožu, ali samim time i za naše cjelokupno zdravlje. Tako ćemo najbolje ukloniti svu prljavštinu koja se na tijelu nakupila tokom dana, a i bolje ćemo spavati što je uvijek dobro za naše zdravlje – objasnila je dermatologinja Reka Tejlor (Rekha Tailor). Isto tako, mnogi stručnjaci slažu se s njom te naglašavaju kako postoji četiri mjesta na tijelu koje je potrebno dobro oprati uvijek prije odlaska u krevet.

Stopala
Prema riječima hirurga Toma Birnakija (Biernacki), nečistoće na nogama mogu preživjeti samo ako se na njima nalazi mrtva koža, ali i ako je koža vlažna. Stoga, on savjetuje da svaku večer prije spavanja obavezno dobro i temeljito operemo stopala kako ne bi došlo do infekcija nokta ili gljivica, a ne smijemo zanemariti ni područje između nožnih prstiju.

Jezik
– Očistite svoj jezik svaki dan kada perete zube – objašnjava Vilijam Balanof (William L. Balanoff). Svako zna da treba svakodnevno prati zube i pritom ih očistiti koncem, ali većina ljudi gotovo nikad ne čisti jezik. Kako objašnjava, to je velika greška jer upravo je jezik mjesto u usnoj šupljini gdje se nakuplja najveći broj bakterija.

Područje iza uha
Ako redovno ne čistimo područje iza uha, možemo biti izloženi brojnim infekcijama, pa čak i dermatitisu, upozoravaju stručnjaci. Kako objašnjava dermatologinja dr. Sandra Haj (Hajj), na koži iza uha nalaze se žlijezde koje luče velike količine ulja, a na tom se području također često nakuplja znoj, što vodi do razvoja bakterija koje mogu uzrokovati neugodan miris. Stoga, Haj savjetuje da vodom i sapunom prije spavanja uvijek dobro očistimo spomenuto područje.

Pazuh
Baš kao i kod stopala, pazuh vrlo lako odaje kada ga je potrebno oprati. Međutim, to je također područje gdje je koža osjetljiva i sklonija urastanju dlačica, kao i potencijalnim infekcijama. Ljekar Ahmed Bater (Ahmad Buttar) ističe kako pazusi pripadaju onim dijelovima tijela gdje većina patogena napada upravo zbog pojačanog znojenja. Također postoji rast dlaka u preponama i pazusima, što u kombinaciji sa znojenjem po vrućem i vlažnom vremenu može izazvati infekcije. Kako bismo bili sigurni da je naše tijelo zdravo i čisto, preporučuje da je upravo zato potrebno prati područje pazuha svaku večer.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh