Zdravlje

MNOGI BRKAJU UPALU PLUĆA I PREHLADU: Doktor objašnjava kako da se zaštitimo, OBAVEZNO OBRATITE PAŽNJU NA OVO

Upala pluća vrlo često može da se pomiješa sa običnom prehladom. Evo koji su simptomi i najbolje prevencije!

Slučajevi upale pluća odn. pneumonije tokom zime su najviše prisutni i često mogu da imaju zbunjujuće simptome.

Zato, stručnjaci objašnjavaju kako da identifikujete kašalj i groznicu koji izazivaju upalu pluća i predlažu nekoliko savjeta za sprečavanje upale pluća tokom zime. Sezonske promjene mogu da izazovu razne bolesti, a upala pluća je jedna od infekcija koju donose virusi i bakterije. Činjenica je da pneuomnija može da se javi u bilo koje doba godine, ali je tokom zime broj pacijenata nešto povećan.

Upala pluća se opisuje kao upala tkiva u jednom ili oba plućna krila i uzrokovana je infekcijom bakterija i virusa, koji su zarazni i mogu da se šire dalje kada zaražena osoba kašlje, kija ili čak razgovara. Zbog toga je važno da se na vrijeme preduzmu određene mjere kako biste zaštiti sebe i svoje bližnje. Opšti simptomi (nespecifični) u pneumoniji slični su kao kod prehlade ili gripa, a razlika je u tome što traju duže. Najučestaliji među njima su:

groznica,
gubitak apetita,
umor,
mučnina,
povraćanje,
bol u prsima,
dijareja,
znojenje,
drhtavica,
kratak dah,
bolovi u mišićima i zglobovima,
glavobolja.
Doktor Vivek Sing objasnio je da kada temperature padnu, vjerovatnije je da će bakterije, virusi i gljive ostati duže u vazduhu u obliku respiratornih kapljica.

“Pored toga, tokom zime, naš imunitet ima tendenciju da opadne, što slabi sistem i uzrokuje oštećenje disajnih puteva, stvarajući čist prolaz za bakterije i viruse da izazovu infekciju u plućima”, dodao je on i otrkio nekoliko korisnih savjeta kako da do toga ne dođe:

Dezinfikujte češće ruke
Izbjegavajte kontakt sa bolesnim ljudima
Primijenite zdrave navike: vježbanje, odmor i zdrava ishrana
Održavajte hidrataciju


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh