Zdravlje

SKANDINAVSKA METODA SPAVANJA NEKE ODUŠEVLJAVA, DOK JU NEKI NE VOLE: Isprobajte je s partnerom i vidite odgovara li vam

Što je skandinavska metoda spavanja – kako utječe na kvalitetu sna i što treba promijeniti na krevetu prije nego što legnete u njega?

Spavanje - Pexels

Jeste li ikada razmišljali o tome kako spavanje s partnerom u istom krevetu utječe na kvalitetu vašeg sna? Prema istraživanjima, to može stabilizirati REM spavanje i sinkronizaciju faze sna. Međutim, to nažalost ne vrijedi za sve. Za neke parove spavanje u istom krevetu ima suprotan efekt od navedenog i čak im ugrožava kvalitetu sna.

Okretanje u krevetu, nenamjerno “trzanje” oko popluna – sve su to sitnice putem kojih se može prekinuti i poremetiti nečiji ciklus spavanja tokom noći. U takvim slučajevima kao korisnom strategijom pokazala se skandinavska metoda.

Što je skandinavska metoda spavanja?

Najjednostavnije rečeno, skandinavska metoda spavanja je praksa korištenja dva odvojena popluna ili deke umjesto jedne velike. Tako nijedan od partnera neće biti otkriven tokom spavanja, ali time će se i izbjeći nesvjesno povlačenje i trzanje.

Neke prednosti ove metode su bolji i mirniji san, kao i veći osjećaj topline i ugode. Osim toga, partneri mogu odabrati materijal, veličinu i težinu popluna prema vlastitim preferencijama. Tako možete očuvati svoj osobni prostor tokom spavanja, a istovremeno biti blizu svojem partneru.

Iako znanstveno nema dokazanih negativnih strana, neki osjećaju da ova metoda može ugroziti intimnost i bliskost između dvoje ljudi. Zato je važno da prije primjene ove metode najprije se posavjetujete sa svojim partnerom. No ne zaboravite, na kraju za kvalitetan i bliski odnos važno da je pronađete nešto što će vam objema odgovarati, piše sensa.mondo.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh